latinica  ћирилица
20/11/2020 |  17:24 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Епископ Јоаникије: Умножити молитве за покој душе патријарха Иринеја

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије је, поводом упокојења Његове светости патријарха Иринеја, позвао свештенство, монаштво и вјерни народ да умноже молитве за покој душе.
Епископ Јоаникије  (Foto:in4s.net) -
Епископ Јоаникије (Foto:in4s.net)

Владика Јоаникије навео је да је до дана сахране благосиљано помињање патријарха Иринеја на јутарњој и вечерњој служби, те произношење заупокојене јектеније на литургији.

Благосиљано је и вршење малог помена по окончању јутарње и вечерње службе, а на литургији, послије заамвоне молитве, звоњење звона на свим саборним храмовима и манастирима у 10.00, 12.00 и 14.00 часова.

- Нека Господ, душу од нас новопредстављеног слуге свога светопочившег патријарха српског Иринеја, настани у Авраамовом наручју, са праведнима приброји и дарује му вјечан спомен - саопштио је епископ Јоаникије, који је и администратор Митрополије црногорско-приморске.

Његова светост патријарх српски Иринеј преминуо је јутрос у 90. години у Војној ковид болници Карабурма у Београду од посљедица вируса корона. Патријарх Иринеј биће сахрањен у недјељу, 22. новембра, у крипти Храма Светог Саве у Београду.