latinica  ћирилица
19/11/2020 |  20:14 | Аутор: Б92

До краја седмице нове епидемиолошке мјере у Хрватској

У Хрватској ће нове епидемиолошке мјере бити донесене до краја седмице, најавио је вечерас директор хрватског Завода за јавно здравље Крунослав Цапак након састанка Националног штаба цивилне заштите и представника Владе.

- Разговара се о додатном ограничавању броја учесника на различитим окупљањима, скраћивању радог времена у угоститељству, о обавези послодаваца да организују рад од куће гдје год је то могуће и рад у смјенама, ради смањења мобилности - рекао је Цапак.

Он је додао да су у десетак хрватских жупанија већ сада на снази строже мјере од оних које су тренутно на националном нивоу, преноси Хина.

- Чињеница је да нам бројке стагнирају, али на високом нивоу. Епидемиолошки гледано, имамо једну од највиших стопа инциденције у Европи, на 23. смо мјесту на листи земља ЕУ. Још пет земаља има вишу инциденцију од нас, а међу њима је и сусједна Словенија. По морталитету смо на 13. мјесту са 282 смрти на милион становника - навео је Цапак.

Према његовим ријечима, у Хрватској су тренутно двије жупаније на сјеверу са изразито високом инциденцијом, а просјек за Хрватску је у овом тренутку виши од 800 на 100.000 становника.

- Ове недјеље, у односу на претходну, раст обољелих износи 7,7 одсто, док је прошле недјеље у односу на претходну био 4,4 одсто. То је двоструки раст, чиме не можемо бити задовољни - рекао је Цапак.