latinica  ћирилица
19/11/2020 |  18:45 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Зашто самохрани отац лица са инвалидитетом нема право на финансијску помоћ? (ВИДЕО)

Иако је Скупштина града Приједора ове године усвојила Одлуку о пружању услуга персоналне асистенције, право на финансијску помоћ немају лица оштећених интелектуалних способности. Оваквим одредбама одлуке огорчен је Приједорчанин Миодраг Гламочанин, самохрани отац седамнаестогодишњег Стефана који је лице са инвалидитетом од рођења, с вишеструким дијагнозама, који не може да живи без туђег надзора.
Самохрани отац - Фото: РТРС
Самохрани отацФото: РТРС

Његов отац, годинама, самостално плаћа персоналног асистента, како би Стефан био на сигурном, док он ради.

Борба храброг оца Миодрага Гламочанина из Приједора траје, од рођења његовог јединца Стефана.

Лице са инвалидитетом је од рођења, с бројним дијагнозама и самостално не може да живи. Персонални асистент потреба је ове мале породице, а Миодраг је очекивао да ће му Одлука приједорске Скупштине помоћи у борби за лакши живот.

Међутим, његов син Стефан, као лице оштећених интелектуалних способности, нема право на финансијску помоћ при ангажовању персоналног асистента.

- За мене је то потпуно ненормална одлука у којој пише да лица оштећених интелектуалних способности немају право на персоналну асистенцију - истиче Миодраг Гламочанин, Стефанов отац.

Миодраг се пита, како даље. Четири часа дневно ради у приједорској Топлани и за Стефана самостално годинама ангажује и плаћа персоналног асистента који га чува док он ради. На то мјесечно издваја најмање 300 марака, а много је и других трошкова.

- Трошкови су страшно велики када имате овакво дијете. За лијекове сигурно издвајам неких стотинак марака, пелене и улошке 50 до 60 КМ - наводи Гламочанин.

А персонални асистент позитивно утиче на Стефаново стање. Миодрагу је десна рука, а Стефану нови ослонац у животу.

- Он је прихватио особу са којом је већ четврту годину и много боље је прихваћен у школи, у друштву, на улици, у хотелу, сластичарној, на било којем мјесту, јер је практично узнапредовао да буде подношљивији у друштву - појашњава самохрани Стефанов отац.

Наредне године у марту Стефан пуни 18 година. Његов отац жели да му и даље буде ослонац, али му треба помоћ.

Међутим, за сада, његова борба се наставља.