latinica  ћирилица
19/11/2020 |  09:37 ⇒ 10:49 | Аутор: СРНА

Ко је за Сребреницу гласао умјесто умрлих у ФБиХ?

Коалиција "Заједно за Сребреницу" тражи да надлежни органи, односно Тужилаштво и Централна изборна комисија БиХ, провјере колико је било умрлих особа на коначном бирачком списку за Сребреницу у градовима ФБиХ у којима се у одсуству гласало за ову општину.
Сребреница: Коалиције "Заједно за Сребреницу" - Фото: СРНА
Сребреница: Коалиције "Заједно за Сребреницу"Фото: СРНА

У овој коалицији, која је на локалним изборима подржавала заједничког српског кандидата за начелника општине Сребреница Младена Грујичића, тврде да су на тим биралиштима гласали појединци умјесто умрлих, али и друга лица умјесто оних Сребреничана који су давно одселили из тих мјеста.

У саопштењу Коалиција "Заједно за Сребреницу" наводи да су за више од 500 бирача који су умрли или одселили из тих мјеста гласала друга лица.

Предсједник Општинске изборне комисије /ОИК/ Љиљана Стевановић рекла је јуче Срни да у Сребреници још нису комплетирани изборни резултати јер је ЦИК БиХ, због жалби, наложио понављање бројања гласачких листића са бирачких мјеста у основним школама у Поточарима и Сребреници.

У сребреничком ОИК-у рекли су да је за гласање у одсуству за ову општину било пријављено 1.770 бирача, путем поште 1.425, а на друге начине 33 бирача.

Мобилни тимови су омогућили гласање 28 непокретних, слијепих и бирача који су у изолацији због симптома вируса корона.