latinica  ћирилица
19/11/2020 |  08:23 ⇒ 08:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Матић: Влада Србије размишља о мјерама за наредни циклус помоћи туристичком сектору

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, изјавила је да је Влада Србије много тога учинила када је у питању сектор угоститељства, туризма, малих и средњих предузећа погођених пандемијом вируса корона, као и да размишља о мјерама које ће предложити и за наредни циклус.
Еври - Фото: РТС
ЕвриФото: РТС

Процјене су у Србији да је губитак у сектору туризма око милијарду евра.

- Влада је донијела читав сет мјера када је удар био и највећи. И тај сет економских мјера је био са процјењеним ефектом око 608,3 милијарде динара. Било је ту и мјера које су се односиле и на очување ликвидности малих и средњих предузећа - рекла је Матићева за РТС.

Додаје да је Србија имала посебне мјере помоћи хотелијерству - око 10,5 милиона евра је дато оним који су били најугроженији. Чак 312 хотела је добило ту помоћ.

- Око три милијарде динара је била помоћ туристичким агенцијама из Фонда за развој. То нису мала средства која је држава издвојила. Један од приоритета Владе ће бити да се иде на смањење ПДВ-а са 20 на 10 одсто за храну у угоститељским објектима и мораторијум за инвестиционе кредите у сектору хотелијерства. И ту је програм субвенције за туристичке агенције од 150 милиона динара, за добијање лиценце за рад када им је скоро немогуће да организују пословни живот нормално - указала је Матићева.

Она је навела да се у свијету уводе сертификати, биће и много нових ствари и у туризму и угоститељству који ће бити производ ове пандемије.

- Живот након вируса корона неће бити исти нити ће се пословно окружење више исто понашати. У дјелатностима у којима је социјализација неопходна, мјере предострожности биће дуго на снази. На нама је да те мјере прихватимо као нешто уобичајено - додаје Матићева.