latinica  ћирилица
19/11/2020 |  07:32 ⇒ 07:40 | Аутор: sputniknews.com

Кина: Рачунамо на Русију у борби против свјетске хегемоније

Министар иностраних послова Кине Ван Ји саопштио је у телефонском разговору са руским колегом Сергејем Лавровим да кинеске власти желе да обједине напоре са Русијом за борбу против глобалне хегемоније и јачања протекционизма одређених држава.
Кина, Шангај (Фото: http://opusteno.rs) -
Кина, Шангај (Фото: http://opusteno.rs)

- Кинеска страна намјерава да настави сарадњу са Русијом на високом нивоу, унапређује кинеско-руско партнерство. Кина је спремна да се раме уз раме бори са Русијом против једностране политике, протекционизма и хегемоније (одређених држава) које наносе удар међународним односима и међународном поретку - наводи сајт Министарства спољних послова Кине ријечи Ван Јиа.

Према његовим ријечима, Пекинг је заинтересован за јачање политичког дијалога са Москвом, тешњу координацију ставова по важним питањима.

- Ми желимо да, заједно са Русијом, заштитимо наше заједничке националне интересе, праведност и равноправност у цијелом свијету - додао је Ван Ји.

Како је нагласио, Кина намјерава да искористи предности јаких партнерских веза са Русијом за борбу против пандемије и опоравка свјетске економије.