latinica  ћирилица
18/11/2020 |  15:23 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Хуманитарни базари за Мињу Матић у Српској; Активан и број 1433

На Тргу мајора Зорана Карлице у Приједору у петак, 20. новембра, биће организован "Хуманитарни базар за Мињу", а сав приход биће уплаћен на рачун за лијечење дјевојчице Миње Матић из Крагујевца која болује од најтежег облика спиналне атрофије мишића.
Дјевојчица Миња Матић и њени родитељи (Фото: glassumadije.rs) -
Дјевојчица Миња Матић и њени родитељи (Фото: glassumadije.rs)

Базар ће трајати од 10.00 до 16.00 часова, а из организације "Хуманитарни базар Републике Српске" наводе да ће на њиховим штандовима бити продавани разни производи по симболичним цијенама.

- Имаћемо и томболу у којој ће учесници извлачити поклон бонове разног донатора, као и кутије за новчане донације - наводи се у позиву организатора Приједорчанима да буду дио ове хуманитарне акције.

Дјевојчица Миња Матић болује од најтежег облика спиналне атрофије мишића типа један која је веома агресивна неуромишићна болест.

Лијек за болест постоји, али у Америци, и за њега треба издвојити 2,4 милиона долара.

Акцију прикупљања средстава покренула је Хуманитарна организација "Буди хуман - Александар Шапић", а тренутно је активан и М:тел хуманитарни број 1433.

До сада је на хуманитарним базарима организованим на Лаушу, у Челинцу и Српцу сакупљено више од 13.000 КМ, а, осим Приједора, слиједе базари и у Котор Варошу, Бијељини и Требињу.

Базар ће у Требињу бити одржан 28. новембра на Тргу слободе.

Једна од организатора хуманитарног базара у Требињу Александра Ковачевић рекла је да ће базар почети у 10.00 часова и позвала све да се укључе у ову мисију, како грађане, тако и требињске привреднике, али и носиоце власти.

Ковачевићева је рекла да су се базару већ одазвале требињске хуманитарне организације "Дјеца дјеци" и "Игдаједу", као и Удружење "Сунце нам је заједничко".

Она је нагласила да ће на Тргу слободе бити неколико штандова на којима ће се наћи играчке, накит, ручни радови, прехрамбени, одјевни и други артикли.

- Ништа неће имати цијену, тако да ће грађани моћи сами да дају онолико новца колико желе. Сав прикупљени новац ће ићи у фонд за лијечење мале Крагујевчанке. Овим путем позивам све грађане Требиња, све људе добре воље, да присуствују базару, да нас подрже јер ћемо заједничким снагама дати могућност Мињи да живи - поручила је Ковачевићева.

Она каже да јој је у припремама базара помогла креативна суграђанка Валентина Митровић.

Сличне манифестације организују се и у осталим дијеловима источне Херцеговине.