latinica  ћирилица
17/11/2020 |  17:16 ⇒ 18/11/2020 | 09:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Возач "аутобуса смрти" у Нишу осуђен на максималну казну

Апелациони суд у Нишу правоснажно је осудио на осам година затвора возач аутобуса “Нишекспреса“ Милана Здравковића (33), поводом оптужби да је одговоран за саобраћајну несрећу 21. децембра 2018. године, на пружном прелазу у Међурову.
Ниш - Воз - аутобус несрећа (фото:Screenshot/Pink.rs) -
Ниш - Воз - аутобус несрећа (фото:Screenshot/Pink.rs)

У судару аутобуса, који је возио Здравковић, и воза, живот је изгубило осморо људи од којих троје дјеце, а 27 људи повријеђено.

Овом пресудом Апелациони суд је одбио жалбе одбране Здравковића и потврдио пресуду Основног суда у Нишу којом је он осуђен на максималну казну затвора за кривично јдело тешко дјело против безбједности јавног саобраћаја.

Такође изречена му је мјера забране управљања моторним возилом Д категорије у максималном трајању од пет година, по одслужењу затворске казне, пренијели су локални медији.

Управо казну од осам година затвора претходно је у завршној ријечи затажио поступајући тужилац, док је одбрана сматрала да и машиновођа сноси одговорност за несрећу, иако он није уопште оптужен.

Здравковић је на првостепеном суђењу изјавио саучешће породицама и навео да жали и да се каје што је дошло до несреће.

Он се, према наводима оптужнице, испред пруге није зауставио на знак “стоп“, нити је погледао лијево и десно да се увјери да ли иде воз.