latinica  ћирилица
16/11/2020 |  20:32 ⇒ 20:32 | Аутор: СРНА

Линта: Повратак изворном Дејтонском споразуму предуслов трајног мира у БиХ

Повратак изворном Дејтонском мировном споразуму, што значи враћање отетих надлежности Републици Српској укључујући војску, суд, тужилаштво, индиректне порезе, један је од главних предуслова трајног мира и стабилности у БиХ, изјавио је данас предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Он подсјетио да се ове године навршава 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума којим је заустављен рат, а БиХ дефинисана као државна заједница која се састоји од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ и три конститутивна народа.

Линта је истакао да је Република Српска потписивањем Дејтонског мировног споразума пристала на компромис и велику жртву да буде дио државне заједнице, али под условом да без њене сагласности и Уставом прописане процедуре није могуће преношење надлежности на ниво БиХ.

- Међутим, одмах након ступања на снагу Дејтонског споразума почело је његово систематско кршење с циљем константног слабљења Републике Српске и стварања унитарне и централизоване БиХ - навео је Линта у писаној изјави.

Он је подсјетио да су главну улогу у кршењу Дејтонског споразума имали високи представници који су Републици Српској неуставно, притисцима, уцјенама, пријетњама, смјенама, отимали надлежности и преносили на ниво БиХ.

Линта је подсјетио да је Републици Српској отето 80 надлежности у области одбране, безбједности, правосуђа, финансија и наметнуто шест нових министарства и предсједник Савјета министара.

Он је подсјетио и да је Дејтонским споразумом предвиђено да је Савјет министара помоћни орган Предсједништва БиХ са свега три министарства.

- Добро је познато да Странка демократске акције /СДА/ и друге бошњачке политичке странке никада нису искрено прихватиле Дејтонски споразум и од завршетка рата раде на његовом поништавању - наводи Линта.

Према његовим ријечима, СДА је прошле године чак усвојила Декларацију у којој позива на потпуно укидање дејтонског уређења, односно залаже се за укидање Републике Српске и механизме заштите конститутивних народа и стварање унитарне републике БиХ.

Линта указује да је један од бројних доказа за то и чињеница да је 21. новембар као датум када је потписан Дејтонски споразум у Републици Српској празник, док то у ФБиХ није.