latinica  ћирилица
16/11/2020 |  19:06 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Херцеговина добила три нова начелника, највише мандата СНСД-у (ВИДЕО)

У три од седам херцеговачких локалних заједница, изабрани су нови начелници општина – у Билећи, Гацку и Љубињу, док ће Требиње, Невесиње, Берковиће и Источни Мостар и у наредне четири године, водити нови-стари, градоначелник и начелиници.
Мирко Ћурић - Фото: СРНА
Мирко ЋурићФото: СРНА

 У локалним скупштинама највише мандата у Требињу, Билећи, Невесињу и Гацку освојио је СНСД, док је СДС у трци за одбронике побиједио у Берковићима, Источном Мостару и Љубињу.

Локална власт у Требињу остаје непоримијењена, и у наредне четири године. На челу града нови стари градоначелник, СНСД-ов Мирко Ћурић, који је освојио око 1.400 гласова више од противкандидата СДС-овог Илије Станковића.

- Настављамо гдје смо стали, оно што смо радили, али и анализе да видимо гдје је то нешто што није оцијењено како треба - каже Мирко Ћурић, градоначалник Требиња

Нови стари начелници остали су и у Невесињу, СНСД-ов Миленко Авдаловић, у Берковићима СДС-ов Ненад Абрамовић, и у Источном Мостару Божо Сјеран такође, из СДС. У Гацку послије двадесет година СДСове владавине, промјена локалне власти. На позицију начелника општине, умјесто Милана Радмиловића, сјешће Огњен Милинковић, кандидат СНСД-а. Милинковић је трку за челну позицију добио са око шесто гласова више у односу на Радмиловића.

- Наравно да ћемо имати скупштинску већину, према прелиминарним резултатима, имаћемо једанаест одборника, испоштоваћемо коалициони споразум - истакао је Огњен Милинковић, новоизабрани начелник Општине Гацко.

Промјена и у Билећи – у начелничку фотељу сјешће Веселин Вујовић, кандидат СДС. Разлика у корист Вујовића, у односу на СНСД-овог Ненеда Вукоја је била око 1.200 гласова.

- Надам се да ћу имати скупштинску већину. Деветнаест је одборника, за већину је потребно десет, сви ти људи су озбиљни, имају обавезу да раде у интересу свог народа и своје општине - поручио је Веселин Вујовић, новоизабрани начелник Општине Билећа.

У Љубињу је, послије четири године, на позицији начелника поново кандидат СДС – а, први човјек ове општине биће Стево Драпић.

У локалним скупштинама у Херцеговини такође, "шарена" слика. У Требињу најјача партија остаје СНСД са око 40 одсто освојених гласова бирача или 12 мандата. Са коалиционим партнерима имаће стабилну скупштинску већину. Незванично, друга по броју, са пет освојених мандата је Листа "За правду и ред" Небојше Вукаоновића. Слиједе СДС са три мандата, колико и коалиција ПДП-ХНП. СП за сада има два мандата, колико и Уједињена Српска. ДНС има један мандат.

- Iмаћемо стабилну скупштинску већину и на тај начин ћемо омогућити да развој града наставимо на оном мјесту гдје смо стали. Има доста пројеката, програма које треба реализовати, грађани Требиња су поручили да је ова странка најјачи стуб развоја нашег града - навео је Лука Петровић, предсједник Градског одбора СНСД Требиње.

СНСД је у трци за одброничке мандате побиједио и у Невеисњу, Билећи и Гацку. Највећи број гласова СДС је освојио у Љубињу, испред СНСД-а и ДНС-а, у Берковићима, а у предности је и у Источном Мостару, испред СДА и СНСД-а.