latinica  ћирилица
16/11/2020 |  14:05 ⇒ 14:37 | Аутор: РТС

Компанија "Модерна": Одличан дан, вакцина ефикасна у 95 одсто случајева

Вакцина против вируса корона америчке компаније "Модерна" ефикасна је у 95 одсто случајева, показала су тестирања, преноси Би-Би-Си.

Из компаније "Модерна" су саопштили да је данас "одличан дан" јер је ефикасност вакцине "изванредна", те да ће током наредних недјеља затражити дозволу за њену употребу.

Ипак, упозоравају да су ово тек рани подаци о вакцини и да нека питања још увијек остају без одговора.

У процесу тестирања вакцине учествовало је 30.000 људи. Једној половини испитаника су дате двије дозе вакцине у размаку од четири недјеље, док су остали добили лажну вакцину.

Анализа је извршена на првих 95 учесника који су пријавили симптоме Ковида - 19, а испоставило се да је њих 90 било подвргнуто лажном третману.

Од испитаника код којих се развио тежак облик Ковида - 19, нико није примио праву вакцину.

Прошле недјеље су компаније "Фајзер" и "Бионтек" саопштили да је ефикасност њихове вакцине против вируса корона нешто изнад 90 одсто, на основу резултата тестова у којима је учествовало 43.500 волонтера.

Један од твораца "Фајзерове" вакцине против вируса корона Угур Шахин каже да би захваљујући том открићу живот могао да се врати у нормалу до сљедеће зиме.

Са званичном потврдом да је још једна вакцина против вируса корона ефикасна, шансе за такав сценарио постају све веће.

Још увијек се чекају одговори на важна питања

Није познато коликио ће трајати имунитет који су вакцинисане особе стекле. За таква сазнања, испитаници ће морати да буду праћени дужи временски период.

Такође, нема информација о томе како ће на вакцину реаговати старији људи, који развијају најтеже симптоме Ковида - 19, али у компанији вјерују да вакцина не губи на ефикасности ни када је приме најстарији.

Није сигурно да ли вакцина само спречава да онај ко је прими оболи од Ковида - 19 или искључује и могућност да пренесе вирус другима.

Одговори на ова питања утицаће на начин употребе вакцине.