latinica  ћирилица
16/11/2020 |  11:50 ⇒ 11:56 | Аутор: ТАНЈУГ

И аустралијске фирме заинтересоване за српске руднике

Потпредсједница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са амбасадорком Аустралије у Србији Рут Стјуарт о даљем унапређењу сарадње двије земље у рударском сектору.
Зорана Михајловић - Рут Стјуарт (фото:rtv.rs) -
Зорана Михајловић - Рут Стјуарт (фото:rtv.rs)

Амбасадорка Стјуарт честитала је Михајловићевој именовање на нову дужност и пренијела интересовање Аустралије и аустралијских компанија за сарадњу у сектору рударства, саопштило је Министарство.

- Поред компаније Рио Тинто и великих улагања у рудник литијума, значајан број мањих аустралијских фирми заинтересован је за сарадњу и инвестирање у рударски сектор у Србији. Такође, с обзиром на велико искуство у овој области, спремни смо да понудимо своје знање и експертизу српским компанијама које послују у рударству - рекла је Стујарт.

Аустралијске компаније су, истиче, у свијету познате по новим технологијама и иновативном приступу и сервисима.

- Врло радо ћемо подржати и ваше најаве за увођење е-рударства - додала је Стјуарт.

Михајловићева је истакла да су сектори рударства и енергетике од огромног значаја за развој Србије и да могу много више допринијети привредном расту земље.

- Министарство је ту, отворено за сваку сарадњу и подршку новим инвеститорима. Велики су изазови пред нама, али и потенцијали за још успјешнију сарадњу. Као што знате, кренућемо у реформу овог сектора, прије свега кроз увођење е-рударства и е-енергетике, а предуслов за то је измјена неколико важних закона из ове области. Желимо да уредимо пословање и створимо погодну климу за нове инвестиције - рекла је Михајловић.

Михајловићева са Шандонгом о сарадњи у рударству и енергетици

Михајловићева је разговарала данас и са генералним директором кинеске компаније Шандонг Џанг &ЕТХ;анчаом о могућностима сарадње у области инфраструктурних пројеката у рударству и енергетици.

- Много тога смо заједно урадили у сектору саобраћаја и инфраструктуре и хвала вам на томе. Разумјели сте визију Србије и заједничким радом постигли смо велике резултате. Вјерујем да има простора да сарађујемо и у енергетици и рударству - рекла је Михајловић.

Како каже, Министарство припрема књигу пројеката и вољели би да успјешне компаније каква је Шандонг буду партнери и у том сектору.

Џанг је поручио потпредсједници Владе Србије да је сигуран да ће у новом ресору радити са једнаком енергијом и посвећеношћу, као што је подигла на висок ниво сектор грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

- Дозволите да Вам најискреније захвалим на цјелокупној подршци и помоћи коју сте нам пружали у претходном Министарству, због чега смо и постигли велики напредак у раду. Нови смо у сектору рударства и енергетике, али смо спремни да се укључимо и сигуран сам да и ту можемо остварити успјешну сарадњу - рекао је Џанг, саопштило је Министарство енергетике.