latinica  ћирилица
16/11/2020 |  10:36 ⇒ 10:45 | Аутор: srpskainfo.com

На конкурсу за оргиналне бајке и басне изабрано 15 најбољих

Између 368 прича пристиглих из БиХ, Србије и Црне Горе на конкурс за оригиналне бајке и басне за дјецу, у оквиру пројекта "Образовање кроз игру", изабрано је 15 најбољих.
Образовање кроз игру (фото: NEVID TEATAR) -
Образовање кроз игру (фото: NEVID TEATAR)

Неке од награђених бајки и басни су "Басна о пчели и пужу", чији је аутор Мурис Жигоња из БиХ, "Кенгурова жеља" Катарине Крстајић из Србије, "Црна овца" Тамаре Сенић из Црне Горе, "Бајка са Острва вјечног прољећа" Игора Вучка из БиХ и други.

Конкурс имплементира Невид театар у партнерству са Удружењем драмских умјетника Србије кроз заједнички регионални пројекат УН-а "Дијалог за будућност". О најбољим радовима одлучивао је жири у саставу Александра Чворовић и умјетници из Невид театра.

Због великог броја изузетно квалитетних пријава, одлучено је да буде изабрано 15, умјесто првобитно планираних 10 бајки и басни, уз повећање наградног фонда за најбоље ауторе.

– Наша жеља је да изабране приче дјеци пренесу дубоке и племените поруке о различитим културама, поштовању других и другачијих, сузбијању предрасуда, ширењу добрих намјера и толеранцији. У обиљу неадекватних садржаја, којима је изложена осјетљива дјечија психа, настојали смо изабраним бајкама и баснама да понудимо острво доброте и топлине, да посијемо плодно сјеме које рађа мирољубивост, емпатију и све највише људске вриједности – изјавила је Александра Чворовић, књижевница из Бањалуке.

Најбољи аутори подијелиће наградни фонд у износу од 4.500,00 КМ.

Свака од 15 изабраних прича добиће новчану награду у износу од 300 КМ, а на основу изабраних бајки или басни за дјецу, Невид театар ће штампати илустровану књигу, као и објавити аудио-књигу и верзију аудио-књиге за дјецу са потешкоћама у развоју.

Такође, на веб сајту пројекта биће доступна електронска верзија илустроване књиге.

Дводенвни образовни програм
У оквиру пројекта "Образовање кроз игру" биће организован и дводневни образовни програм у Бањалуци. Умјесто крајем новембра, како је првобитно најављено, због тренутне епидиемиолошке ситуације, програм ће бити реализован у фебруару 2021. године.

– Пројекат "Образовање кроз игру" за мене представља један диван, иновативан и инспиративан покушај да се побољша наставна пракса у цијелом региону скретањем пажње на игру као наставно, васпитно-образовно средство. У времену које форсира лажне, материјалне вриједности, овај пројекат награђује креативност, бајке и басне за највриједније и најчистије чланове нашег друштва – за дјецу. Такође, подстиче љубав према књижевности – рекла је једна од награђених, ауторка из Црне Горе, Тамара Сенић.

Ради образовања позоришне публике Невид театар планира креирати и анимирани мултимедијални позоришни бонтон.

У фебруару и марту 2021. године одиграће и интерактивну представу за дјецу и одрасле "Принцеза Златка у краљевству боја" и реализовати 20 драмских радионица за дјецу узраста од четири до шест и од девет до 14 година старости у 10 градова Србије.

– Било је велико задовољство сазнати да је мој ауторски текст пронашао своје мјесто међу најбољим одабраним бајкама и баснама регионалног конкурса у оквиру пројекта "Образовање кроз игру". Замишљена као једна маштовита алегорија о неким вјечним питањима људског постојања. Мислим да ова прича отвара једно царство културних разноликости откривајући дјеци како су моћ маште, љубави, пријатељства и уважавања другог и другачијег, темељи на којима се може градити бољи свијет и боље сутра, а управо то за мене представља дубоко хуманистичка мисија пројекта "Образовање кроз игру" – објаснио је Игор Вучак, награђени аутор из БиХ.

Тешка одлука жирија

- Настојали смо изабрати приче које на читаоца остављају дубок утисак, богатством слика и метафора које се урезују у памћење. Сматрамо да ће бити вишеструко корисне у цјелокупном пројекту који подразумијева илустровану књигу, аудио-књигу и верзију аудио-књиге за дјецу са потешкоћама у развоју. Жеља нам је да изабране приче дјеци пренесу дубоке и племените поруке о различитим културама, поштовању других и другачијих, сузбијању предрасуда, ширењу добрих намјера и толерантности. Надамо се да ће књиге бити успјешан колаж прича надарених људи, које је сретно повезала хумана идеја да дјеци приближе културне различитости – поручује жири.