latinica  ћирилица
16/11/2020 |  09:58 ⇒ 10:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Корона у Италији кружила још у септембру 2019?

Најновија студија Института за туморе у Милану и Универзитета у Сијени показало је да је вирус ковид 19 Италијом циркулисао још почетком септембра 2019. године.
Италија - Вирус корона - Фото: AFP
Италија - Вирус коронаФото: AFP

Дакле, много прије него што се досад вјеровало.

Главни аутор студије научни директор Ђовани Аполоне објавио је ту студију у часопису Тумори журнал.

Серолошким тестирањем узорака крви 959 особа које су учествовале у истраживању рака плућа између септембра прошле и марта ове године код 11,6 одсто испитаника откривена су антитијела на корона вирус, а код 14 одсто је откривено да су антитијела имали већ у септембру, пише италијанска Република.

Показало се да су четири случаја из прве недјеље октобра била позитивна на антитијела која неутрализују вирус, што значи да су се заразили у септембру, рекао је Аполоне за Ројтерс.

- Ово је главно откриће, људи без симптома не само да су били позитивни након серолошких тестова, већ су имали и антитијела која су могла убити вирус. То значи да нови вирус корона може дуго циркулисати међу становништвом и са ниском стопом смртности, не зато што нестаје, него да би опет нагло ударио - додао је он.

Како се наводи, у истраживању су учествовале особе старости између 55 и 65 година, а сви су били пушачи.

Скоро 60 одсто испитаника били су мушкарци, а 50 одсто њих становници Ломбардије.

Налази крви показују и да је у септембру 2019. вирус потенцијално био присутан у пет италијанских регија, а у укупној анализи узорака од септембра до марта пронађен је барем један позитиван случај у свих 13 региона.

- За оне људе код којих су антитијела пронађена из узорака крви датих у септембру зараза се врло вјероватно догодила у августу - рекао је Аполоне.

Први званични случај корона вируса у Италији забиљежен је 19. фебруара.

Двоје научника, биолог Енрико Бући са Универзитета Темпле и имунолог Антонела Виола са Универзитета у Падови, скептично је око ове студије и наводе да је оно што је студија открила заправо унакрсна реактивност 10 одсто свјетске популације која се сусрела са једним од осталих корона вируса, која је развила неки облик заштите од новог корона вируса.