latinica  ћирилица
16/11/2020 |  08:05 ⇒ 08:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Ким диже узбуну

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун наложио је пооштравање државних система за ванредне мјере против вируса корона због свјетске пандемије.

Налог је издат док је предсједавао састанком политбироа владајуће Радничке партије, јавила је у понедјељак државна новинска агенција КЦНА.

Састанак је услиједио усред економске и политичке неизвјесности око глобалне пандемије ковид-19, која врши додатни притисак на сјевернокорејску економију, већ оптерећену међународним санкцијама усмјереним на заустављање њеног нуклеарног програма, преноси Ројтерс.

Појавивши се први пут у јавности у посљедњих 27 дана, Ким је нагласио потребу да се уведе узбуна и појача противепидемијска акција, извијестила је КЦНА.

Сјеверна Кореја је тестирала више од 12.000 људи и није пријавила ниједан потврђен случај вируса корона од почетка новембра, према Свјетској здравственој организацији.

Укупно 6.173 особе, од којих су осам странци, откривени су као сумњиви случајеви и 174 особе су стављене у карантин у пољледњој недјељи октобра, саопштила је СЗО.