latinica  ћирилица
16/11/2020 |  07:21 ⇒ 08:34 | Аутор: РТРС

У Српској познати резултати избора у већини локалних заједница (ВИДЕО)

У Републици Српској познати су резултати у већини локалних заједница. Више од милион и 200 хиљада грађана са правом гласа бирало је градоначелнике, начелнике и представнике у локалним скупштинама. Највише гласова, и овај пут, освојио је СНСД.
Гласање - Фото: РТРС
ГласањеФото: РТРС

Побједник локалних избора у Републици Српској је СНСД. Лидер партије Милорад Додик саопштио је да је у односу на прошле изборе остварен бољи резултат и да ова странка има начелника или градоначелника у 41 локалној заједници. Оцијенио је фер и коректним изборни процес.

Додик је истакао да највећи губитак за странку представља резултат за градоначелника у Бањалуци. Најавио је да је од данас предсједник Градског одбора СНСД-а, али и да се не одриче Игора Радојичића.

У највећем граду Српске, према непотпуним и непотрвђеним резултатима, побједу на изборима за градоначелника однио је кандидат ПДП-а и СДС-а Драшко Станивуковић.

Оно што би могло да се искомпликује јесте скупштинска већина коју ће, према свему судећи, предводити СНСД са својим коалиционим партнерима.

Судећи по непотврђеним резултатима, Приједор ће у наредне четири године водити Далибор Павловић, кандидат СНСД-а, који је имао већи број освојених гласова од Драгутина Родића из ДНС-а и Маје Драгојевић-Стојић коју је кандидаовао СДС.

Након 16 година, Мићо Мићић изгубио је у трци за нови мандат. Грађани Бијељине повјерење су дали Љубиши Петровићу из СДС-а. Ипак, скупштинску већину могле би да чине странке које су кандидовале Мићића.

Први пут грађани Источног Сарајева непосредно су бирали градоначелника. Повјерење су дали Љубиши Ћосићу из СНСД-а, досадашњем начелнику општине Источно Ново Сарајево.

У Добоју градоначелник остаје Борис Јеринић, којег је СНСД кандидовао за још један мандат.

Мандат је обновио и Зоран Аџић, који је и овај пут био кандидат СНСД-а за градоначелника Градишке. Убједљиву побједу и у Зворнику однио је досадашњи градоначелник и кандидат СНСД-а Зоран Стевановић. Требиње ће и у наредне четири године водити СНСД-ов Мирко Ћурић.

У Сребреници странке са сједиштем у Републици Српској имале су једног кандидата - Младена Грујичића. Разлика у односу на противкандидата Алију Табаковића је тијесна.

Први пут на локалне изборе изашла је и странка Ујединјена Српска. Лидер Ненад Стевандић задовољан је изборним резултатом.

Кандидат СНСД-а за начелника општине Гацко Огњен Милинковић, према прелиминарним резултатима, освојио је више гласова од противкандидата. Побједом Милинковића у Гацку, послије 20 година доћи ће до промјене власти. Милан Радмиловић из СДС-а није се изборио за шести мандат.

За нови мандат тешко да ће се изборити досадашњи начелник Дервенте Милорад Симић јер је, према појединим изворима, више гласова освојио Владо Ковачевић испред СДС-а и ПДП-а.

У другим општинама Српске није било промјена. Мандат су или поново освојили досадашњи начелници или кандидати из исте политичке опције, што је случај и у Прњавору.

У општинама са већински српским становништвом у Федерацији БиХ, побједу на изборима за начелнике однијели су кандидати СНСД-а у три од четири општине - Дрвару, Гламочу и Босанском Грахову. Ове године грађани су на изборе изашли под специфичним условима усљед вируса корона, а гласали су уз поштовање епидемиолошких мјера.

Радио- телевизија Републике Српске и овај пут је у Изборној ноћи са гостима из студија у Бањалуци и репортерима широм Српске, доносила и анализирала резултате локалних избора.