latinica  ћирилица
13/11/2020 |  09:53 ⇒ 09:55 | Аутор: СРНА

Преминуо Кићо Слабинац

У Хрватској је јутрос у 77. години преминуо Крунослав Кићо Слабинац, један од популарнијих пјевача на простору бивше Југославије.
Крунослав Кићо Слабинац - Фото: nezavisne novine
Крунослав Кићо СлабинацФото: nezavisne novine

Кићо Слабинац преминуо је јутрос нешто прије 7.00 часова, преноси хрватски портал "Индекс".

Од краја јула био је на лијечењу у Клиничко-болничком центру "Ребро" у Загребу, оперисано му је срце и уграђене три премоснице због тешке коронарне болести која му је захватила све крвне судове.

Од тада је на интензивној њези и био је прикључен на респиратор. Прије неколико седмица требао је бити одвојен од респиратора, али стање му се опет погоршало, добио је упалу плућа и инфекцију.

Кићо Слабинац рођен је 28. марта 1944. године. Музиком и глумом почео се бавити у основној школи. Свирао је тамбурицу и глумио у дјечијем позоришту.

Музичку каријеру почео је са рок бендом "Торнадо", након тога је прешао у "Кон Тики", да би се дуже вријеме задржао у бенду "Динамит". Након одлуке да се посвети соло каријери, у "Динамиту" га замјењује Дадо Топић.

Након повратка из ЈНА, Слабинац се окреће соло каријери.

Слабинац је 1969. године наступио на сплитском фестивалу са пјесмом "Само због љубави".

Прва плоча коју је издао звала се "Плавуша", а 1971. године на такмичењу на Евровизији са пјесмом "Твој дјечак је тужан" освојио је 14. мјесто.

Његове пјесме "Плавуша", "Поклони ми један дан", "Због једне дивне црне жене", "Три слатке ријечи" постале су велики хитови.

Средином седамдесетих година прошлог вијека једно вријеме борави у САД, са жељом да и тамо оствари свој музички успјех, а по повратку у Хрватску окреће се изворној народној пјесми и тамбурици.

У својој дугогодишњој каријери, Крунослав Слабинац сарађивао је са бројним ауторима, а његове пјесме потписивали су, између осталих, Ђорђе Новковић, Зденко Руњић, Марио Михаљевић, Арсен Дедић, Маја Перфиљева, Драго Бритвић, Жељко Сабол, Кемал Монтено, Хрвоје Хегедушић.