latinica  ћирилица
06/11/2020 |  12:26 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Лажан и пристрасан извјештај Валентина Инцка (ВИДЕО)

Извјештај о БиХ који је високи представник Валентин Инцко поднио Савјету безбједности, највиши званичници Српске оцијенили су као крајње једностран, који је очигледно састављен у корист Бошњака.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Извјештај Валентина Инцка је препун лажи и токико пристрасан да га као таквог не би могао написати ни најрадикалнији Бошњак у БиХ - рекао је гостујући у Дневнику 1 наше телевизије савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

- Очигледно је да је у том Извјештају једина истина име Валентина Инцка, све друго је лаж - навео је Ковачевић.

Као главног кривца за све што не функционише у БиХ, Инцко је поново осудио српског члана Предсједништва БиХ.

- Он је 26 пута споменуо Милорада Додика у контексту блокада и нарушивања Дејтонског споразума, а Додик се залаже за поштовање Дејтона, поручио је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да ЦИК одгодио изборе због недостатка финансија, а не због, како је Инцко навео, кривице Милорада Додика и Драгана Човића.

- Бошњаци желе да добију БиХ без Српске и без икаквих права српског и хрватског народа - нагласио је Ковачевић.

Нагласио је да је изузетно тужно из перспективе БиХ што Инцко поново позива на санкције, те да је забрињавајуће што је такав лажан извјештај написао неко од бошњачких политичара, а Инцко је био марионета који га је представио у јавности.

- Додик јесте кочница жељама бошњачке политике да добију БиХ у којој нема Републике Српске и у којој ће српски и хрватски народи бити обесправљени. Додик је брана томе и из тог разлога им је кључни проблем и позива се на санкције - нагласио је Ковачевић и констатовао да такве санкције нису могуће.

Додао је да је поражавајуће да бошњачка политика потпуно игнорише и вријеђа вољу народа, јер избор Додика за члана Предсједништва представља истински израз воље грађана који живе на пола територије БиХ.

Ковачевић је навео да Инцко осуђује Додика јер говори да је БиХ немогућа земља.

- Све док Валентин Инцко сједи у Сарајеву то је главни доказ да је БиХ немогућа земља и док стране судије сједе у Уставном суду БиХ, за које Инцко каже да треба да остану тамо - истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да Руска Федерација разумије да БиХ са високим представником дефинитивно не може да иде напријед, те да треба да буде укинута канцеларија ОХР-а.

- Руски амбасадор је позвао чланице Савјета безбједности УН да прочитају извјештај Владе Републике Српске у којем је бољи приказ стања у БиХ и јасно је оцијенио извјештај високог представника потпуно лажним и пристрасним - рекао је Ковачевић.

Када је ријеч о тероризму, Ковачевић је рекао да је улога БиХ у томе озбиљна и да је занемарена у међународној јавности, те је подсјетио да је Српска још 2003. године доставила Хашком тужилаштву све доказе о злочинима муџахедина над српским војницима, али да никада није услиједила озбиљнија истрага, нити је ико процесуиран.

- Република Српска је згрожена недавним догађајима у Бечу, прије тога у Француској. Очигледно је у питању нови талас терористичког насиља радикалног ислама - рекао је Ковачевић.

Он је додао да је већина радикалних исламиста и терориста из свијета у посљедњих 20 година одрасла и васпитавана на снимцима ритуалног одрубљивања глава заробљеним српским војницима с краја 1995. године у Возући.

- Сматрамо да је тако почело. Прве одсјечене главе су, нажалост, српске. Тада свијет о томе није размишљао, посљедице су очигледно услиједиле касније. Забрињавајуће је, а о чему високи представник не говори, да је таквим људима, послије такве акције и злочина у Возући, тадашњи бошњачки политички лидер и оснивач СДА Алија Изетбеговић захвалио и рекао да им бошњачки народ то неће заборавити - подсјетио је Ковачевић.

Коментаришући рад ЦИК-а, Ковачевић је рекао да је ријеч о људима који су изабрани на нелегитиман начин, јер су људи из СДА заједно са СДС-ом и ПДП-ом инсталирали страначке послушнике за чланове ЦИК-а.

Због тога, истакао је он, влада потпуна конфузија у вези са начином гласања људи позитивних на вирус корона и оних који су у изолацији, с обзиром да ће постојати мобилни тимови који ће носити ковертиране гласачке листиће тим лицима, па их враћати на бирачко мјесто на којем је лице пријављено.

- Ако сада имамо у Бањалуци више од пет хиљада људи који су или позитивни или су у изолацији, а нажалост у наредних десетак дана ћемо имати још више, јасно је да ће настати једна апсолутна конфузија...Основано сумњамо, с обзиром да тај посао воде послушници СДС-а и ПДП-а, да је намјера да не гласају сви људи већ само они за које знају да ће гласати за њих - истакао је Ковачевић.

Он је закључио да се "од свега што се да у руке СДС-у и ПДП-у добије циркус, хаос, нешто што је неодрживо и на штету грађана".