latinica  ћирилица
01/11/2020 |  19:41 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

За кога ради Комисија за очување националних споменика? (ВИДЕО)

Док пандемија вируса корона озбиљно пријети радним мјестима у појединим привредним гранама, у јавном сектору поготово на бх. нивоу – безбрижни. Плате и све принадлежности редовне и у пуном износу.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

А некима је пандемија и сачувала добро плаћено радно мјесто.

Примјер - Комисије за очување националних споменика, која осим законски сумњивих функционера уз исте такве резултате рада, баштини и вишегодишњу "традицију" огромног националног дисбаланса запослених, на штету Срба. И није једина!

Комисија за очување националних споменика – као отуђени центар моћи! Чврсто уземљена на издашни "државни" буџет – Устав, законе, подзаконске акте, разултате и признатог и непризантог пописа становништва, "прилагођава" појединцима у властитим редовима.

На челу Комисије времешни Амир Пашић. Тренутно и професор на сарајевском универзитету.

Истовремено и руководилац Центра за изградњу Кампуса. Консултант и члан разних радних група, координатор, рестауратор, аутор и коаутор...

У пребогатој и до детаља публикованој биографији, само је животна доб скривена. Не случајно! Јер Пашић је одавно испунио све могуће услове за законом обавезну пензију – на шта бх. ревизори упозоравају још од 2018. године.

Али их свестрани "пензионер" не слуша! Извршни функционер Комисије Мирзах Фочо у априлу 2015. године именован на 5-огодишњи мандат.

Мандат прије пола године истекао – Фочо на функцији остао! За интерни конкурс сметња је пандемија - "правда" своју незаконито продужену функцију, лично Фочо.

- Узимајући у обзир тренутну ситуацију везано за пандемију вируса корона, закључено је да се не покреће процедура именовања и расписивања јавног огласа до стварања услова, те да садашњи извршни функционер наставља обављати функцију, као до сада - наводи се у одговору Комисије за очување националних споменика.

Иако је, према законским актима, конкурсна процедура требало да буде покренута прије него је први инфицирани ковидом у БиХ и регистрован, Фочо као врсни зналац интереса грађана пише како су баш ти "грађански интереси", а шта би друго - разлог његовог останка на функцији.

У тој и таквој Комисији, гдје је "интерес грађана" по Пашићевим и Фочиним мјерилима премјерен, годишње се троши више од милион КМ, плате дијеле мимо законских аката за бх. институције, а српске интересе заступа тек четворо од 31 запосленог, или свега 12 процената Срба.

Предводи их ПДП-ов кадар Горан Милојевић, којем очигледно, овакав национални дисбаланс на штету народа којем припада, не смета. Смета зато предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији.

Комисија ће на ревизију пред бх. министре! И не само она!

- Покушавамо направити балансе, промјене и са становишта не само националне структуре већ и професионалне. Није ово једина комисија око које покушавамо направити баланс али се надам, да је за ово као и свако друго кадровско питање потребна добра воља и вријеме - рекао је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ.

Најмање је десет бх. институција у чијој структури запослених, Срби не чине ни 20 процената.

У већини је, међутим забиљежен тренд раста наводно "неопредијељених", углавном Бошњака. Па када се зброје опредијељени Бошњаци и "неопредијељени" Бошњаци цифре се опсано приближе и 90-ом подиоку на процентуалној скали.

На врху или на крају листе Агенција за антидопинг контролу у којој Срба уопште нема.

Национална структура у Комисији за очување националних споменика и скривени пензионери само су дио разлога због којих су добили збирну, негативну оцјену и од Предсједништва БиХ на једној од посљедњих сједница.

- Један општи јавашлук и неконтролисано стање у Комисији, апсолутно тражи интервенцију надлежних институција па и контролних органа, мада је и Служба за ревизију већ рекла своје 2018. и 2019. године, што се није испоштовало - наводи Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Такав "јавашлук", међутим, није био проблем Шефику Џаферовићу. Очекивано рад Комисије здушно је бранио. Да ли и због тога што је већинска бошњачка Комисија у сарајевској општини Илиџа која је под контролом Џаферовићевог страначког колеге Сенаида Мемића, опасно редуковала подручје националног споменика у насељу Бутмир.

Археолошко подручје од 65.000 метара квадратних дијелом је тако постало градилиште неимара из Бахреина, Кувајта, Емирата...Ваљда по логици - ако се крше закони и нема државе, зашто би било и њених споменика!