latinica  ћирилица
01/11/2020 |  14:17 ⇒ 15:09 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј: Име митрополита Амфилохија биће златним словима уписано у историју

Његова светост патријарх српски Иринеј истакао је блаженопочивши митрополит Амфилохије био у врху српског богословља овог времена и да ће његово име бити уписано златним словима у српској историји.
Патријарх Иринеј (фото:© Sputnik / Александар Милачић) - Фото: Сенссервис
Патријарх Иринеј (фото:© Sputnik / Александар Милачић)Фото: Сенссервис

Српски патријарх је у обраћању поред земних остатака митрополита Амилохија нагласио да је блаженопочивши митрополит доласком на дужност дочекао народ отуђен од вјере и празне манастире без монаштва.

- Уз Божију помоћ крчио је коров на њиви Господњој, обнављајући оно што је напуштено - рекао је патријарх Иринеј након што је служио Свету заупокојену литургију и опијело митрополиту Амфилохију.

Он је нагласио да митрополит Амфилохије својим упокојењем оставља празнину, посебно за рјешење проблема Српске православне цркве у Црној Гори.

Патријарх Иринеј подсјетио да је љубав према Косову и Метохији и намјера да се обнови капела на Ловћену оно што је митрополит Амфилохије носио у срцу и као аманет оставио за собом.

- Ако поредимо вријеме и прилике у коме су дјелали Свети Петар Цетињски и митрополит Амфилохије, примјетићемо да су се обојица храбро и пожртвовано борили за опстанак православне вјере - рекао је патријарх, те подсјетио да је митрополит Амфилохије био поштован у цијелом православљу, јер припада плејади великих богослова.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије биће сахрањен данас у крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Заупокојену литургију и опијело служио је патријарх српски Иринеј.