latinica  ћирилица
01/11/2020 |  09:49 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Кесић: Србију мора да уважи ко год да побиједи на изборима у Америци

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић сматра да ће побједник избора у САД, ко год то био, морати да уважи Србију, те да се без сарадње са Београдом не може ријешити ниједно питање у региону.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

- Шта год да се деси на америчким изборима, неће моћи да се избјегне чињеница да је Србија најважнији фактор за мир и стабилност на западном Балкану - рекао је Кесић.

Он је додао да ће то морати да уважава и администрација Џозефа Бајдена, ако побиједи, баш као што то већ сада чини амерички предсједник Донад Трамп.

Кесић је за Вечерње новости рекао да ће се, ако Трамп побиједи, десити убрзан природни процес новог свјетског поретка који би ишао у корист Србије, због споразума у Вашингтону и сарадње остварене са кључним људима његове амдинстрације.

- Србија би у Трамповом другом мандату била најважнији фактор у региону. У случају победе Бајдена, тај процес би био спорији, а Србија и Република Српска би се бориле са перцепцијом да су и оне изгубиле, јер је Трамп поражен - оцијенио је Кесић.

Кесић је рекао да су Срби један од кључних фактора на који Трамп рачуна, али да и Трампова и Бајденова страна виде Србе као заједницу која може да буде одлучујућа у неопредијељеним државама у САД као што су Висконсин, Охајо, Пенсилванија, Сјеверна Каролина, Аризона, Невада и Џорџија.

Кесић је рекао да су његове процјене да је Трамп у позицији да поново буде изабран и поред предности Бајдена на националном нивоу, јер, како је навео, неодлучне америчке државе одлучују изборе.