latinica  ћирилица
31/10/2020 |  22:58 ⇒ 23:05 | Аутор: РТС

Вучић: Митрополит Амфилохије је био велика и важна личност

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је за ТВ Вијести да је митрополит црногорско-приморски Амфилохије био важна и велика личност за Црну Гору и за српски народ. Навео је да ће сарађивати са Здравком Кривокапићем и да ће поштовати предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Вучић је рекао да је у Подгорицу дошао због сахране као предсједник Србије да би показао поштовање према митрополиту Амфилохију и да каже колико му је жао што се догодило у историјском тренутку "у ком би његова мудрост и знање били итекако потребни".

Указао је да није сујетан и да се састајао више пута са митрополитом Амфилохијем и након критика на његов рачун.

Вучић је навео да на оптужбе о издаји најбоље одговара то што је 18 држава, откада је преузео власт, повукло признање такозваног Косова.

Додао је да је његов посљедњи сусрет са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем био одличан.

Истакао је да се није наметао да говори на сахрани, али да то може да уради ако то буде неко од њега тражио.  

Предсједник Србије је изјавио саучешће патријарху Иринеју и верницима у Црној Гори. 

"У ДФ-у ме не слушају" 

Наводи да не жели да се мијеша у формирање владе у Црној Гори и да он "није америчка амбасадорка да од мене можете да чујете ко треба, а ко не треба да буде у влади".

Вучић је објаснио да је посјетио породичну кућу Андрије Мандића и да се није сагласио са лидерима Демократског фронта.

      View this post on Instagram

Razgovor sa ljudima u Zagoriču. Posetio sam porodičnu kuću Mandića i proveo prijatno veče sa Andrijom i Milanom Kneževićem.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 31, 2020 at 1:31pm PDT

- Кратко смо се видјели... Рекли су ми да су пристали на експертску владу. Мене уопште не слушају, ја се са тим не бих сагласио. Никада се не бих сагласио са мањинском подршком влади - тврди Вучић.

Вучић је озјавио да ће сарађивати са Здравком Кривокапићем и да ће поштовати предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

Истакао је да су бесмислене оптужбе које је износио Кривокапић и његови савјетници.

Вучић каже да нема амбицију да контролише ни Кривокапића ни Демократски фронт, а да не би говорио о блискости са Ђукановићем и да су један другом отворено говорили различите ставове о положају српског народа у Црној Гори.

Навео је да сматра да се Кривокапић информисао из таблоида око пројекта "Београд на води", али да је то превазишао.

Предсједник Србије је рекао да га оптужују са два различита политичка пола у Црној Гори и да то указује да једно не може бити истина, а да он поштује независност Црне Горе, те да сматра да што је Црна Гора јача, биће и Србија јача.

- Кад год питам за неки доказ и у Црној Гори и Србији, тих доказа нема. Ја се не бавим бизнисом, ја нисам милионер, ја нисам опљачкао и уништио... Наслушао сам се прича да сам безбожник, то говоре они што су опљачкали 600 милиона евра од грађана Србије - тврди Вучић.

Вучић наводи да се у документацији безбједносних служби Србије у случају "државни удар" нигдје не помињу Андрија Мандић и Милан Кнежевић, али да се помињу неки други страни фактори, као и неки други страни људи и држављани Србије.

"Наставићемо да помажемо српски народ" 

Србија ће бити прва у Европи по стопи раста, тврди Вучић.

- Србија је данас претекла Црну Гору по просјечној плати и има мањи јавни дуг од Црне Горе. Јака Србија не одговара никоме - рекао Вучић.

Истакао је да са поносом даје значајан новац српским организацијама у Црној Гори због очувања писма и српског језика, али да је помагао и Црногорцима и да је у Малом Иђошу увео црногорску мањинску странку у локалну власт.

Вучић наводи да милиони евра нису велики новац за Србију и да ће наставити да улажу и "помажу свој народ".

Нагласио је да сматра да има важнијих питања за односе Црне Горе и Србије од питања Светозара Маровића.

Најавио је отварање фабрика на сјеверу Црне Горе и запошљавање на стотине људи у већим градовима као што су Бијело Поље и Беране.

Вучић је изјавио да је предсједник Србије и да је веома поносан на ту чињеницу.

О иницијативи "мини Шенген" каже да је у њу ушао страствено, јер сматра да државе региона могу више да помажу једна другој.