latinica  ћирилица
31/10/2020 |  13:03 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Пале: Испоручена опрема за топловод, почињу ископни радови

У Пале је јутрос допремљена трећа по реду испорука предизолованих цијеви, које ће бити коришћене у реализацији прве фазе изградње топловода, односно новог система даљинског гријања у овој општини, потврђено је Срни у предузећу "Гријање инвест" Пале, које заједно са фирмом "Термотехника" Бањалука чини конзорцијум извођача радова на овом великом пројекту.
Топлана у Палама - Фото: РТРС
Топлана у ПаламаФото: РТРС

- Испоручен је највећи дио потребне опреме и већ почетком идуће седмице започећемо радове на ископу, које ће пратити и монтажа прве дионице топловода - рекао је директор предузећа "Гријање инвест" Љубиша Танић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је за Срну да је почетак изградње топловода први и најважнији корак, који јасно указује на опредијељеност општинске управе да реализује један од највећих капиталних пројеката на овом подручју.

- Палама је неопходан нови систем даљинског гријања јер је постојећи с једне стране дотрајао и подложан честим кваровима и као такав непоуздан за дугорочно рјешење, док са друге стране, опет, имамо топлану у самом центру која се коначно мора измјестити. Уласком у изградњу новог топловода, што је прва фаза тог великог пројекта, шаљемо јасну поруку да смо кренули у рјешавање тог проблема и да, народски речено, више нема назад - поручио је Југовић.

Он је навео да ће зимски период бити искоришћен за израду пројектне документације за објекат нове топлане, која ће посједовати комбиноване котловнице и моћи ће да користи различите енергенте, те испуњавати све норме које прописују савремени стандарди у области заштите животне средине.

- Самостално и уз подршку Владе Републике Српске и Савјета министара, што је већ објелодањено и приликом посјете предсједавајућег Зорана Тегелтије и министра спољне трговине и економских односа Сташе Кошарца општини Пале, већ радимо и на плану отпочињања званичних разговора са међународним финансијским институцијама, како би изнашли најефикаснији и најповољнији модел финансирања овог вишемилионски вриједног пројекта - нагласио је Југовић.