latinica  ћирилица
31/10/2020 |  10:06 ⇒ 10:53 | Аутор: Глас Српске

Полицијски час могућ у локалним заједницима

Локалне заједнице у којима корона настави да дивља саме ће предузимати крупније кораке у складу са епидемиолошком ситуацијом, а на располагању су им мјере од ограничавања броја људи на једном мјесту, скраћивања радног времена пословним субјектима, затварања школа до увођења полицијског часа ако затреба.
Полиција Републике Српске  (Фото: Велибор Трипић) - Фото: nezavisne novine
Полиција Републике Српске (Фото: Велибор Трипић)Фото: nezavisne novine

- Очекујемо да идуће седмице донесу приједлоге мјера, те да нас обавијесте које кораке су предузели. Мјере зависе од општине до општине, а на располагању су ограничавање максималног броја људи на одређеним мјестима, било да је ријеч о приватним или јавним окупљањима, скраћивање радног времена, до увођења полицијског часа. Све ће зависити и од узрока повећања броја заражених - појаснио је директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић .

Говорећи о наглом скоку броја новозаражених у појединим локалним заједницама, Зељковић каже да су "кривци”"углавном приватна весеља, а понегдје су извори заразе и одређени пословни субјекти.

- Оно што сви истичу као велики проблем јесте чињеница да грађани не желе да пријаве контакте и то нам свима у овој борби представља огроман проблем - нагласио је Зељковић.

Он је истакао и да проценат позитивних у односу на број тестираних у појединим локалним заједницама иде и до 80 одсто, што је огромно оптерећење за здравствени систем у тим заједницама и у болничком сектору у тим регијама.