latinica  ћирилица
30/10/2020 |  19:46 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Поништена одлука о додјели власништва зграде у Прњавору; СДС најавио жалбу (ВИДЕО)

Скупштина општине Прњавор поништила је одлуку из 1996. године о додјели власништва зграде у центру града, Општинском одбору Српске демократске странке.
Прњавор - спорна зграда - Фото: РТРС
Прњавор - спорна зградаФото: РТРС

Начелник Дарко Томаш покренуо је ову иницијативу коју је подржала скупштинска већина.

Сматрају да су прије 24 године, доношењем овог рјешења, интереси једне партије стављени изнад општих.

У Општинском одбору СДС кажу да ће се жалити на одлуку скупштине о одузимању власништва над зградом.

Рјешење, које је Скупштина општине Прњавор донијела 1996., 24 године послије је поништила.

Одлука садашње скупштинске већине је да се општинском одбору СДС одузме власништво над овом зградом у центру.

- Ми сматрамо да се ради о нелегалном начину на који је тада СДС дошла до имовине у центру града - изјавио је шеф Клуба одборника СНСДа Прњавор Дражен Никић.

У локалном СДС не мисле тако. Сматрају да је одлука политичка. Тврде да је 1996. године све урађено по закону.

Имају право на жалбу на садашњу одлуку скупштине. Кажу да ће то и искористити.

- Чекаћемо писмено рјешење скупштине општине и онда ћемо се обратити надлежним органима. Ми имамо све папире о тој згради и грунтовно и катастерски, све је на СДС и сигурно ћемо то доказати пред судом - рекао је предсједник ОО СДСа Прњавор Милан Петровић.

У октобру 1996. године прњаворски СДС упутио је приједлог Извршном одбору Скупштине да се зграда са општинског пренесе у њихово власништво.

Између осталог, навели су да би је одржавали и користили за потребе странке, као и лоше услове у којима су до тада радили.

- Постоји велика потреба за бољим и тјешњим контактима чланова Странке, али то просторне могућности не дозвољавају. Потребно је створити услове, у првом реду обезбједити простор гдје би се могао формирати Клуб СДС Прњавор то јест мјесто гдје би се чланови Странке могли састајати, уз кафу прелиставати новине, размијенити мишљења, остваривати више контаката и упознавања са избјеглим и расељеним члановима Странке и тако даље - наводе из СДС.

Рјешењем скупштине из децембра 1996. године СДС је додијељен објекат.

Иницијативу да се зграда врати у власништво општине, начелник Дарко Томаш покренуо је 2018. године, али тада није добио подршку локалног парламента.

Двије године послије, та иницијатива је прихваћена. Каже, ако ова имовина општини буде враћена, искористиће је за општи интерес грађана.

- Ова зграда јесте интерес општине. Вриједна је пола милиона марака. Ми значајна средства можемо остварити њеним рентањем, а можемо користити и за рјешавање проблема комуналног предузећа Парк - изјавио је начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

У општинском одбору СНСД тврде да је из СДС био приједлог да се и другим политичким партијама пренесе власништво над појединим општинским објектима у овој локалној заједници, али да то нису прихватили.

У Српској демократској странци Прњавор негирају да је било таквих приједлога.