latinica  ћирилица
30/10/2020 |  16:28 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Почиње Пети међународни фестивал гитаре

Пети међународни фестивал гитаре Гитар јунајтед фест почеће вечерас у Источном Новом Сарајеву, а због тренутне епидемиолошке ситуације предвиђен је само концертни програм у сали Културног центра, уз поштовање свих прописаних мјера заштите.
Гитар фест, Источно Сарајево - Фото: РТРС
Гитар фест, Источно СарајевоФото: РТРС

Директор фестивала, композитор и гитариста Војислав Ивановић изјавио је да је посебан значај фестивала у чињеници да се огранизује пету годину заредом.

Иако су због епидемије морали бити отказани мајсторске радионице и такмичарски дио, он је рекао да су покушали да обогате концертни дио фестивала.

- Током ових година наш фестивал је растао и израстао у достојног члана свјетске породице гитарских фестивала. Све то нас обавезује да растемо и даље и да будемо бољи. Култура је саставни дио наших живота, људи воле да слушају различите жанрове музике и зато је потребно да им понудимо доста тога из ове области - рекао је Ивановић.

Вечерас ће бити отворена и изложба најљепших постера досадашњих едиција фестивала.

- Презентација јединствене "Мув" најмање "путне" гитаре на свијету заказана је у 18.30 часова, након чега слиједи свечано отварање Фестивала у 20.00 часова и концерт Немање Богуновића у сарадњи са гудачким квинтетом Стрингс атачт, под вођством сјајног виолинисте Јована Богосављевића - истакао је Ивановић.

Публици ће се сутра у 20.00 часова први пут представити изванредни и изузетно свестрани грчки гитариста Јоргос Бехливаноглу.

Новитет фестивала је концерт под називом "Гитар јунајтед подијум за младе" на којем ће се представити најбољи студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву у недјељу у 18.00 часова, чиме ће фестивал бити свечано затворен.

Ивановић је изразио задовољство интересовањем публике за овогодишње издање фестивала, напоменувши да је, с обзиром на епидемиолошку ситуацију и прописане мјере, број посјетилаца у сали Културног центра ограничен на 50. Он је позвао посјетиоце да резервишу улазнице на вријеме.

Заинтересовани улазнице могу да резервишу на мејл guitarunitedfest@gmail.com, а овогодишњи Фестивал одржава се под слоганом Гитарска породица.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да се Општинска управа труди да подржи, али и одржи ниво културних манифестација на подручју ове локалне заједнице у изузетно тешким и специфичним околностима.

- Желим и да честитам организаторима који су се потрудили да доведу квалитетне и добре извођаче и мислим да ће публика ипак наћи начин да ужива на овим концертима - истакао је Ћосић.