latinica  ћирилица
30/10/2020 |  15:32 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Вишковић у Станарима: РиТЕ и општина - примјери домаћинског пословања (ФОТО/ВИДЕО)

Општина Станари као најмлађа општина у Српској остварила је више за непуних пет година него неке локалне заједнице за 50 година, рекао је предсједник Владе Српске Радован Вишковић.
Вишковић у Станарима (фото: Влада Републике Српске Twitter) -
Вишковић у Станарима (фото: Влада Републике Српске Twitter)

Вишковић је у Станарима разговарао са руководством општине и ЕФТ Рудника и Термоелектране.

ЕФТ Рудник и ТЕ Станари до краја године планира да произведе око 2.000 гигават сати електричне енергије.

То је нешто мање него што је планирано јер је пандемија имала утицаја и на ово предузеће.

Из истог разлога помјерили су и годишњи ремонт постројења.

- Умјесто у априлу радили смо га у октобру што је посљедица пандемије. Радили смо га без кинеских стручњака што је донекле и добро јер смо видјели да ми то можемо и без компанија из окружења - изјавио је директор ЕФТ Рудника и ТЕ Станари Саво Мирковић.

Овдје је запослено око 900 радника, прошле године у буџет су уплатили око 50 милиона марака, а концесиону накнаду према локалној заједници.

Прошле године по том основу у буџет општине Станари слило се 8,3 милиона КМ.

- Ако добро ради Рудник и Термоелектрана онда је добро и локалној заједници, и Републици Српској, и Влади, и свима нама - истакао је Вишковић.

Из буџета који се пуни захваљујући руднику и термоелектрани реализују се многи пројекти у општини Станари. Неке од њих помоћи ће и Влада Српске.

Начелник општине Душан Панић захвалио је премијеру Вишковићу на данашњој посјети за коју каже да је порука да Влада Српске чврсто стоји иза општине Станари, што је и видљиво у њеном досадашњем развоју, који ће бити настављен.

Он каже да је Вишковића упознао о капиталним пројектима, као што је наставак треће и четврте фазе изградње водовода, те изградња пословна зоне.

- Ово је најмлађа локална заједница у Републици Српској, а остварила је за ових непуних пет година као локалне заједнице које постоје 50 и више година. То је доказ одговорног рада ових људи - истакао је Вишковић.

Општина и Рудник и Термоелектране не могу једно без другог, а Влада Српске се ставља на располагање и једном и другом како би све проблеме у будућности заједнички рјешавало, рекао је премијер Вишковић.

Вишковић се захвалио Руднику и Термоелектрани на донацији од милион марака помоћу чега је набављено седам санитетских возила за домове здравља у Републици Српској.