latinica  ћирилица
30/10/2020 |  15:08 ⇒ 15:57 | Аутор: СРНА

Тегелтија очекује нови аранжман са ММФ-ом у јануару

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија данас је у разговору са делегацијом Међународног монетарног фонда истакао да очекује закључење новог аранжмана у јануару 2021. године.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је изразио пуну опредијељеност свих нивоа власти у БиХ да, упркос отежаном раду Мисије ММФ-а усљед пандемије вируса корона, очекује успјешан завршетак преговора до средине децембра, саопштено је из Савјета министара.

Говорећи о новом аранжману са ММФ-ом, Тегелтија је истакао да је потребно задржати стабилност финансијског сектора, те посвећено и темељно наставити са радом на опоравку здравственог сектора и реформи јавних предузећа.

Он је нагласио потребу снажне подршке опоравку економије, уз посебну пажњу на привредне гране које су најјаче погођене кризом.

У фокусу разговора биле су планиране активности и мјере у оквиру новог аранжмана са ММФ-ом, као и о реформским областима које ће бити обухваћене новим аранжманом.

У саопштењу се наводи да је Тегелтија током разговора путем видео-линка са делегацијом коју је предводио шеф Мисије ММФ-а у БиХ Мартин Петри упознао представнике ове монетарне институције о активностима које институције у БиХ проводе у борби са посљедицама узрокованим пандемијом вируса корона.

Тегелтија је навео да су тренутно ресурси свих нивоа власти у БиХ усмјерени на подршку здравственом сектору и заштиту здравља становништва, те подршку реалном сектору.

Предсједавајући Савјета министара захвалио је ММФ-у за помоћ и ефикасно дјеловање у одобравању средстава из Инструмента за брзо финансирање на самом почетку пандемије, те исказаној спремности за наставак техничке и финансијске подршке БиХ.