latinica  ћирилица
30/10/2020 |  09:03 ⇒ 09:11 | Аутор: СРНА

Лазански: Стиже руска војна помоћ вриједна 180 милиона евра

Амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански рекао је да у Србију стиже руска војна помоћ вриједна 180 милиона евра коју чини 30 руских тенкова "Т-72" за Војску Србије и 30 модернизованих оклопних транспортера БРДМ.
Мирослав Лазански (фото:standard.rs) -
Мирослав Лазански (фото:standard.rs)

Он је истакао да то најбоље показује да односи Србије и Русије нимало нису нарушени усљед недоласка министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова у Београд, због вируса корона.

Лазански је подсјетио да је ову испоруку договорио предсједник Србије Александар Вучић са предсједником Русије Владимиром Путином.

Он је рекао за "Спутњик" да Србија никада ни од кога није добила овакав поклон и да не треба заборавити да се и српски пилоти бесплатно школују у Русији.

Лазански је напоменуо да је руски министар одбране Сергеј Шојгу потписао да би Србија требало да има повећан број пилота који се школују у Русији на хеликоптерима "Ми-17" и "Ми-35".

- Вриједност овог руског модернизованог тенка није испод пет милиона долара, што помножено са 30 износи 150 милона долара. Томе додајте и 30 модернизованих оклопних транспортера БРДМ2 са тешким митраљерозм, као и новом оптоелектроником и оклопом који би могли бити око милион. Све скупа, руска помоћ је 180 милиона долара, а треба томе додати и шест /авиона/ `МИГ-29` - рекао је Лазански.

Када је ријеч о онима који воле да упоређују донације које стижу са Запада са онима које долазе из Русије, Лазански је поручио да не треба да забораве шта је све тај исти Запад уништио у НАТО агресији 1999. године у Србији.

- Најнижа процјена штете је била 50 милијарди долара. Па, господо са Запада, уложите бар ту штету коју сте нам нанели у рату који је био злочин против мира и који је био против међународног права, а у ком је гро циљева гађано на територији Србије. И дужни сте да поправите ту штету - рекао је Лазански.

Одговарајући на питање треба ли Србија да страхује од реакције Европске комисије с обзиром на то да су спочитали и куповину руског противваздухопловног система "Панцир", Лазански је нагласио да је Србија суверена земља која има самосталну спољну политику која тежи ЕУ, али је, истовремено, прокламовала политику војне неутралности.

- Нећемо улазити ни у један војни савез, а купујемо оружје вођени, пре свега, интересима наше безбедности без политичких притисака - рекао је Лазански и додао да Србија купује оружје и од земаља ЕУ.

Лазански је упитао како то да Европска комисија не замјера Бугарима што им Руси раде модернизацију авиона "МИГ 29".

- Ситни чиновници ЕУ тренирају строгоћу на некоме ко није њен члан. Ми смо диверзификовали наш асортиман војних производа, а ако неком то у ЕУ смета онда да извините, и нама можда смета то што је Румунија купила амерички систем `Патриот` у вриједности од четири милијарде долара, а наше су комшије - рекао је Лазански.