latinica  ћирилица
29/10/2020 |  07:20 ⇒ 09:53 | Аутор: sputniknews.com

У Бриселу наставак дијалога Београда и Приштине

Делегација Београда,на челу са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем, учествоваће данас у Бриселу на новој рунди техничких разговора са Приштином.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Разговори почињу у 10.00 часова одвојеним сусретима делегација са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчком, након чега би требало да услиједе трилатералне сесије.

Технички разговори делегација Београда и Приштине настављају се тачно послије мјесец дана паузе након што је претходни састанак на нивоу експерата планиран за 28. септембар отказан због мера карантина у Европској служби за спољне послове у Бриселу.

ЕУ посредници у дијалогу наводе да ће агенда састанка остати иста као што је била планирана за септембар када је договорено да се разговара о двије од три започете теме међусобним финасијским потраживањим и имовини.

Дијалог Београда и Приштине у септембру је дошао у блокаду због одбијања приштинске стране да разговара о унапријед договореној теми невећинских заједница, односно формирања Заједнице српских општина.

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак је крајем септембра констатовао да "једна страна није спремна" да разговара о ЗСО.

Истовремено, из Беогрда је поручено да је "неопходно и од кључног значаја за будућност дијалога" да Пристина доказе спремност да ради на примјени ЗСО, а да ће српска страна на сваком састанку инсистирати на тој теми.

У покушају да одблокира питање формирања ЗСО, Лајчак је током октобра посјетио Београд и Приштину.

Том приликом обје стране су потврдиле своју преданост наставку дијалога.

Лајачак је констатовао да питање ЗСО мора бити дио коначног свеобухватног правоообавезујућег споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

ЕУ, као главни посредник у дијалог, очекује да би до финалног договора двије старне могло да дође у наредним мјесецима уколико се конструктивно и у доброј вјери приступи наставку процеса преговора.