latinica  ћирилица
27/10/2020 |  18:00 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Лукач: МУП Српске контролише мигрантску кризу (ФОТО/ВИДЕО)

Безбједност у Приједору је на задовољавајућем нивоу, изјавио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач током посјете Полицијској управи Приједор.
Драган Лукач у Приједору - Фото: СРНА
Драган Лукач у ПриједоруФото: СРНА

Иако је било одређених прекршаја и кривичних дјела од стране миграната, њихов пролазак преко овог подручја је под контролом.

Лукач је посјетио је и општине Нови Град и Козарска Дубица.

Мигрантска криза у једном тренутку била је изражена на подручју Крупе на Уни и Новог Града у близини међуентитетског разграничења. На контролисаној међуентитетској линији више то није случај, истакао је Лукач.

- Као и у Новом Граду, тако и у читавој Републици Српској полиција је присутна и реагује на појаву миграната на било ком мјесту , да их на тај начин ставимо под контролу и да их пропратимо кроз територију Српске - истакао је Лукач.

Драган Лукач у Новом Граду (фото: СРНА)

- Ангажманом ПУ Приједор и МУП-а Републике Српске на том подручју у потпуности је остварен посао полиције. Грађани се осјећају безбједно, пратимо стање у наредном периоду - рекао је начелник ПУ Приједора Сретоја Вујановић.

Доласком хладнијих дана примјетан је и мањи прилив миграната.

- У посљедње вријеме немамо ескалацију као што је то било прије мјесец и по дана, тако да можемо рећи да је стање безбједности на општини Новог Града јако добро - изјавио је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Присуство полиције значајно је и у пограничној општини Козарска Дубица, гдје је недавно избио инцидент међу самим мигрантима, али је након брзе реакције полиције ситуација стављена под контролу.

Сарадња општине и МУП-а биће настављена. Тема данашњег састанка били су и видео надзори.

- Договорили смо да догодине усавршимо постојећи систем видео надзора на улазима у град, а разговарали смо и о финансијским проблемима јер је министар Лукач члан Владе Републике Српске и зна проблем које има општина Козарска Дубица - рекао је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

Драган Лукач са Раденком Рељићем и сарадницима (фото: СРНА)

Рељић је захвалио Лукачу за посјету и нагласио да је задовољан бебједносним стањем на подручју општине.

- Имамо овдје успостављен систем видео надзора, који функционише. Данас смо договорили да ћемо, највјероватније, већ у сљедећој години, тај систем унаприједити са новим камерама у циљу држања под контролом ситуације на читавом подручју ове општине и у циљу безбједности свих наших грађана - најавио је Лукач.

Већ раније је потписан споразум МУП-а Српске и општине о спровођењу видео надзора који су у функцији у Новом Граду.

Биће инсталиране и нове камере за видео надзор, за контролу битнијих раскрсница, путева и објеката по принципу "паметних градова".