latinica  ћирилица
27/10/2020 |  15:43 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Подршка привредним субјектима са јасним плановима (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у Дервенти је разговарала с руководством општине.
Цвијановић у фабрици у Дервенти - Фото: РТРС
Цвијановић у фабрици у ДервентиФото: РТРС

Цвијановић је посјетила нови парк "9. јануар" и фирму "Металац МБМ".

Предсједница Српске је истакла да је Дервента примјер успјешне локалне заједнице на коју могу да се угледају градови и општине у Српској.

Цвијановић је поручила да ће ова општина и убудуће имати подршку републичких власти.

Дервента је од у рату разрушене општине данас локална заједница за примјер, поручила је предсједница Српске.

Цвијановић је обишла новоизграђени парк 9. јануар за који је Влада издвојила 350.000 марака, а општина Дервента 130.000.

У току је и изградња улице 9. јануар у вриједности 180.000 марака.

- Овај парк контурама подсјећа на Републику Српску и још није готов. У парку ће бити изграђен један велики јарбол са заставом Републике Српске и још 64 јарбола који ће симболизовати све општине у Српској - изјавио је начелник Дервенте Милорад Симић.

Цвијановић је истакла да је ово данас успјешно мјесто за живот.

- Јасно је заиста да смо заједно, републичке и локалне власти, од једног мјеста које је било потпуно девастирано за живот и било какву перспективу у будућности, направили успјешно мјесто за живот. Очекујем да ће се оно развијати и даље - поручила је Цвијановић.

Предсједница Српске је обишла и предузеће "Металац МБМ" које је од 1997. године од мале занатске радње са два радника прерасло у успјешно привредно друштво које извози око 97 одсто производног програма - металне конструкције за грађевинарство и транспорт. Запошљава око 60 радника.

- Од 1999. године до данас у земље ЕУ извезен је 1.941 шлепер робе или 95 до 97 одсто наше производње. Запошљавамо 60 радника. Проблем са короном имали смо до маја, гдје смо имали велики пад производње, али од почетка јуна производња се опоравља и сада скоро да смо се вратили на ниво производње од прошле године - изјавио је власник предузећа "Металац МБМ" Дервента Слободан Голуб.

Предсједница Српске је истакла да је ово предузеће успјело да превазиђе изазове током пандемије.

- Ово је успјешно предузеће. Као и сви други током ове пандемије имали су велике изазове, али су успјели да их превазиђу. Радује ме да је у питању организована производња са дугом традицијом и добрим производом који је препознат на свјетском тржишту - рекла је Цвијановић.

Запослени истичу да су задовољни условима рада и односом послодавца, али и платом која је посљедњи мјесец у бруто износу била чак 1.975 марака.

Током посјете, предсједница Цвијановић истакла је да се Дервента посебно издваја по успјешном пословном амбијенту и бројним предузећима која извозе за страно тржиште.