latinica  ћирилица
26/10/2020 |  19:40 ⇒ 22:41 | Аутор: СРНА

У Гређанима код Окучана литургија и помен страдалим мјештанима

У Гређанима, код Окучана, сутра ће, поводом прославе храмовне славе Свете Петке, бити служена литургија и помен Србима из овог села које су од 1991. до 1995 убиле хрватске снаге, те усташе у Другом свјетском рату од 1941. до 1945. године.
Православље (фото: Sputnik/Дејан Симић) -
Православље (фото: Sputnik/Дејан Симић)

Литургију и помен служиће свештеници Огњен Тенџерић и Драган Антонић, потврђено је Срни у Епархији пакрачко-славонској.

Почетак литургије заказан је за 9.00 часова.

Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован је 2016. године освештао у старом дијелу Цркве Свете Петке у Гређанима спомен-плочу у знак сјећања на 18 убијених Срба 1991-1995. године из овог села.

На спомен-плочи исписана су имена убијених мјештана - Драгиња и Ђуро Чалић, Милка и Рада Гаћеша, Рајко Гљивица, Саво Јагличић, Милан и Синиша Кесер, Рајко Савић, Обрад Ковачевић, Никола Кузмић, Илија Кужета, Игњатија Ружић, Остоја Миладиновић, Војислав Никшић, Јован Радујковић, Симо и Лјубица Зјалић.

У селу Гређани код Окучана, у западној Славонији, 5. септембра 1991. године припадници хрватске паравојне формације "Тигрови" извршили су стравичан злочин над десетинама српских цивила и територијалаца од којих се многи још воде као нестали.

Један дио српских војника и цивила из села Гређани, чија се имена налазе на постављеној спомен-плочи, погинула су током рата 1991-1995. године.

За овај злочин још нико није процесуиран пред хрватским и међународним правосуђем, а Хашки трибунал никада није ни водио интензивну истрагу о ратним злочинима почињеним над Србима у западној Славонији у протеклом рату.

Хрватска паравојска упала је у српска села Гређане и Човац након повлачења бивше ЈНА на почетне положаје на канал Струг.

У ноћи 5. на 6. септембар око 22.00 часа паравојна група "Тигрови" из правца села Млака и Нови Варош прва је упала у село Гређане, разоружавши сеоску стражу, након чега је услиједио масакр над српским цивилима.

Павелићеве усташе су 8. маја 1944. године извршиле терор над невином дјецом у селу Гређани, одсјек Висока, код канала Струг, гдје је извршен покољ 12 српских дјечака из села Гређани који су чували стоку у пољу.

Током Другог свјетског рата усташе су неколико стотина мјештана, укљућујући старце, жене и дјецу из села Гређани, Човац и Врбовљани, присилно одвели у концентрационе логоре Јасеновац, Стару Градишку, те у Млаку и Уштицу, из којих се већина никада жива није вратила.

Прије рата подручна школа и фудбалски клуб у селу Гређани носили су назив "8. мај", као сјећање на овај тешки злочин.

У протеклом рату припадници Хрватске војске запалили су подручну школу у овом селу, која до данас није обновљена.

Црква Свете Петке из 1752. године порушена је у Другом свјетском рату, а послије рата започета је изградња нове, али није завршена.

Село Гређани по територијалној организацији у Хрватској припада Бродско-посавској жупанији, општина Стара Градишка, у бившој Републици Српској Крајини припадало је општини Окучани, а за вријеме бивше СФРЈ општини Нова Градишка.