latinica  ћирилица
26/10/2020 |  08:22 ⇒ 08:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Нове мјере у Италији

У Италији данас ступа на снагу уредба о затварању барова, кафића и ресторана најкасније до 18.00 часова.
Италија - Вирус корона - Фото: AFP
Италија - Вирус коронаФото: AFP

Затварају се и теретане, биоскопи и базени, а све у циљу да се заустави брзи поновни раст вируса корона који достиже нове рекорде.

Мјере, око којих су се јуче договорили влада премијера Ђузепеа Контеа у Риму и регионалне власти, уводе се након двије ноћи протеста у Напуљу и Риму против полицијског часа, који је на снази у више региона од прошле недјеље, јавља Ројтерс.

Свјесна огромних трошкова гашења економије, римска Влада је изјавила да не жели да понови свеобухватно закључавање наложено у првој фази кризе. Али била је приморана да поступно појачава ограничења, јер је пандемија убрзавала након што је преко љета успорен раст броја нових случајева.

Уредба подстиче људе да не излазе из кућа и да ограниче контакте са било ким изван њихове уже породице, али не намеће обавезни полицијски час или закључавање и омогућава радњама и већини предузећа да остану отворене.

Ипак, услуга у баровима и ресторанима биће подвргнута низу контрола како би се ограничила зараза, а биоскопи, позоришта, играчке сале и дискотеке биће затворени.

Уредба такође налаже да се до три четвртине наставе у средњим школа изводи путем интернета како би се ограничио број ученика у школским зградама.