latinica  ћирилица
25/10/2020 |  22:04 ⇒ 26/10/2020 | 07:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија уводи забрану кретања између општина

Премијер Словеније Јанез Јанша саопштио је вечерас да ће у уторак бити уведена забрана кретања између општина, која ће важити на територији читаве земље.
Љубљана, Словенија - Фото: АП
Љубљана, СловенијаФото: АП

Забрана, која ће бити на снази током седам дана, постепено ће бити ублажавана у оним регионима који се буду најуспјешније борили с пандемијом вируса корона.

Јанша је на Твитеру позвао грађане да сведу контакте на минимум, како би рестрикције могле да буду укинуте што прије, преноси СТА.

Он је рекао да ће случајеви у којима ће грађани моћи да напусте своје општине бити попут оних у марту, када је на снази била слична мјера.

Очекује се да ће изузеци бити слични онима који се односе на забрану кретања између региона која је већ на снази, као што су путовање ради одласка на посао, бављења пољопривредом, одласка код љекара или у апотеке, бриге о блиском сроднику.

Јанша је поновио ранију изјаву министра здравља Томажа Гантара да ће више од 700 кревета ускоро бити спремно за лијечење пацијената обољелих од ковида 19, као и да су току разговори о припреми додатних 300 мјеста.

У Словенији је данас забиљежено 1.675 нових случајева заразе вирусом корона, чиме је укупан број потврђених случајева повећан на 14.288. Од посљедица ковида 19 у овој земљи је до сада преминуо 241 пацијент, од којих шест у посљедња 24 часа.