latinica  ћирилица
25/10/2020 |  17:30 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Шта се крије иза иницијативе о "министарству за дијаспору БиХ"? (ВИДЕО)

Док на реализацију чека 14 приоритета, као предуслов кандидатског статуса у Европској унији, пред законодавцима БиХ ређају се раније, већ одбачене, иницијативе.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Једна таква, о ангажовању Оружаних снага БиХ на заштити границе од незаконитих миграната, поново је актуелизована. Иницијативу Дениса Бећировића овај пут зауставила је Парламентарна комисија за одбрану и безбједност, али због пословничке процедуре, о њој ће, ипак, морати поново да расправља и Представнички дом. А у том Дому већ се налази још једна иницијатива, унапријед осуђена на неуспјех - она о формирању Министарства за дијаспору на бх. нивоу.

Све до актуелног сазива бх. Парламента, буџетски ветеран Денис Бећировић био је неприкосновен на трону предлагача неуспјелих иницијатива, јалових резолуција и декларација, пропалих комисија, неуставних аката... којима је најчешће на Српској и њеним институцијама покушавао да "искали" свој бх. патриотизам. Но, добио је оштрог ривала - у ДФ-овом реформатору Златану Бегићу.

Сада готово да нема скупштинског засједања, а да Бегић не копира Бећировићево штиво о "черупању" надлежности - ентитетских и институционалних. Посљедњи замах у реформску сехару и извучено је министарство за дијаспору на бх. нивоу. Епски је осмишљавао предлагач жеље и потребе "дијаспораца" и о њима "нарицао" на посљедњој сједници Представничког дома.

- Наших људи има свуда по свијету. Ти људи би и инвестирали у БиХ. Ти људи су ангажовани као врхунски стручњаци у својим областима, а имајући у виду одлазак из БиХ мислим да је то приоритетно, како би ти људи задржали контакт са БиХ - рекао је Бегић.

По устаљеној пракси, превидио је Бегић да за предложену реформу нема уставни основ. Да Република Српска при својим министарствима - за европске интеграције и за научнотехнолошки развој и високо образовање већ има секторе за сарадњу са дијаспором и бројна представништва која ту сарадњу поспјешују, подсјећају из Српске заборавног "реформатора". И да при Министарству за људска права БиХ, постоји сектор за исељеништво посредством којег би Бегићеви "инвеститори, научници, квантни физичари или астронаути" из дијаспоре могли да се одуже матици. Само да жеља постоји!

- Можда је право питање за Парламент зашто се то министарство и тај сектор не баве својим послом, а било какво ново министарство за нас из Републике Српске је неприхватљиво - поручује Сања Вулић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Упркос ставовима из Српске Бегићеву утопистичку иницијативу, очекивано објеручке су прихватили сви посланици партија са сједиштем у Сарајеву. Простом већином, без ентитетске из Српске и без гласова посланика ХДЗ-а, иницијатива је наставила свој кратки парламентарни пут. Према комплексној пословничкој процедури, неминован је и други круг гласања. А тада је већ потребно да буде најмање двије трећине или 10 гласова из Српске против, да би овај приједлог и коначно био одбачен. У супротном Бегићев "подухват" би могао и још мало да поживи - до горњег парламентарног дома као непремостиве препреке.

- Имамо и другу иницијативу која се односи на заједничко Министарство здравља. Имамо ми свакаквих иницијатива, али чека их Дом народа - каже Душанка Мајкић, делегат СНСД-а у Дому народа ПС БиХ.

Министарство здравља на бх. нивоу - романтичарски је подухват, а кога другог до ветерана Дениса Бећировића. И тај подухват, у благом заостатку за Бегићевим, већ тумара парламентарним ходницима. Са истим или сличним коначним исходом.

- Мислим да ми имамо ресорна министарства, а ресорна министарства и министри би се требало да брину за свој ресор - истиче Бариша Чолак, делегат ХДЗ БиХ у Дому народа ПС БиХ.

Претходних година и претходних мандата, свједочили смо сличним иницијативама. Још од романтичарског експозеа Дениса Звиздића из фебруара 2015. године. Њему је болна тачка било министарство пољопривреде на бх. нивоу. Некима другима - министарство за европске интеграције. Да су све предизборне и изборне сарајевске жеље остварене, БиХ би већ увелико надмашила и Шведску. Овако, само троши бриселске продужетке.