latinica  ћирилица
24/10/2020 |  19:46 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Редовни прегледи кључни у превенцији рака дојке (ВИДЕО)

Октобар је мјесец борбе против рака дојке, злоћудне болести од које годишње у свијету умре више од пола милиона жена. Оне које су се суочиле са овом дијагнозом, указују на важност раног откривања болести, јер, за карцином дојке, као и за остала малигна обољења, вријеме најчешће значи живот.
Искра - Фото: СРНА
ИскраФото: СРНА

Дијагноза је дошла као гром из ведра неба, каже Слађана Вукосав. За све жене, има један савјет - да се обавезно иду редовно на преглед.

Годишње се у Републици Српској са дијагнозом карцинома дојке суочи између 450 и 600 пацијената.

Статистика показује повећање броја обољелих, али евидентно је и да се жене посљедњих година чешће и раније јављају на контролне прегледе. Томе су допринијеле и медијске кампање, али и рад удружења која су посвећена борби против ове опаке болести и психосоцијалној подршци пацијентима.

Сузана Кекић из Савеза обољелих од карцинома дојке "Искра" каже да се не може рећи које су то критичне године за оболијевање, пошто има и чланица "Искре" које су са 23 године оперисале карцином дојке.

Она је апеловала да жене што више пажње посвете превентивним прегледима с циљем раног откривања ове болести.

Самопреглед дојке, редовни ултразвучни или мамографски прегледи, најбољи су и најефикаснији начин превенције и раног откривања болести, апелују љекари.

Републички координатор за малигне болести Зденка Гојковић упозорава на растући број новообољелих и умрлих жена од карцинома дојке и позива жене да изврше мамографске прегледе.

Гојковићева напомиње да у развијеном свијету, гдје постоје бољи скрининг програми, смртност од ове болести у опадању.

- Добра дијагностика и опције лијечења такође утичу на смањење смртности, али је мамографски скринининг нешто што је нама потребно - рекла је Гојковићева.

У Српској још није заживио програм обавезне провјере, гдје би жене по позиву ишле на превентивне прегледе, али је тај програм у најави.

Предњачимо у неким другим сегментима помоћи женама обољелим од карцинома дојке, па Фонд здравственог осигурања, осим трошкова лијечења које је јако скупо, једини у региону покрива и трошкове реконструктивне пластичне операције, протетских грудњака или перика, а све како би женама био омогућен квалитетан живот након борбе са канцером.