latinica  ћирилица
24/10/2020 |  12:52 ⇒ 12:56 | Аутор: Агенције

У Словенији 1.963 новозаражених, на снази "lockdown"

У Словенији су у посљедња 24 часа потврђена 1.963 нова случаја заразе корона вирусом, 300 више него дан раније, а од ковида19 умрло је 18 људи, потврдило је у Министарство здравља.
Центар Љубљане (фото: SOPA Images / LightRocket) -
Центар Љубљане (фото: SOPA Images / LightRocket)

Ријеч је о новом црном рекорду по броју новообољелих и броју смртних случајева до сада, преносе медији.

Са новопотврђеним заразама њихов је укупни број од почетка епидемије порастао на 21.276, од којих је тренутно активно 13.023 случајева.

У болницама се лијечи 449 пацијената, а међу њима је 63 теже обољелих на одјељењима интензивне његе.

Укупно су до сада умрла 234 пацијента, а број заражених на 100.000 становника у задњих 14 дана износи 449, по чему је Словенија међу најугроженијима у Еуропској унији.

Словеначко министарство спољњих послова потврдило је да је на тесту позитиван био и министар Анже Логар, због чега ће идућих десет дана заједно са сарадницима који су с њим били у контакту остати у изолацији.

У Словенији је од данас на снази "lockdown" по одлуци коју је прије два дана донијела влада премијера Јанеза Јанше, а трајаће најмање седам дана, након чега ће се рестрикције поново размотрити и ревидирати, у зависности од ситуације.

Од данас у поноћ су тако затворене трговине, осим оних који нуде храну и основне потрепштине, забрањен је и рад угоститељских објеката, фризерских и козметичких салона, велнес центара, базена, кинематографа, културних установа, фитнеса, аутопраоница...

И даље је на снази забрана напуштања регије сталног боравишта, настава у школама и факултетима одвија се на даљину, обустављена је и трећина саобраћаја, а од понедјељка неће радити ни вртићи.

Према темпу ширења заразе из задњих неколико дана, број новозаражених се удвостручује сваких пет до шест дана.

У случају попуњености болничких капацитета обољелима од ковида-19, Влада размишља и о стављању вишка лакше обољелих у хотеле, али проблем је у томе ко би у том случају за те обољеле бринуо јер већ сада из болница поручују да немају потребног обученог кадра и да су постојеће медицинске екипе на крају снага.