latinica  ћирилица
23/10/2020 |  20:24 ⇒ 24/10/2020 | 07:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Mозаик у Храму Светог Саве сада видљив у пуној љепоти (ФОТО)

Мозаик у Храму Светог Саве, површине око 15.000 квадратних метара је завршен, а од сутра почиње уређење пода, чиме ће бити комплетирани радови на највећем православном храму на Балкану, каже владика Стефан, старјешина Храма у коме су јуче скинуте скеле и завршени посљедњи детаљи на велелепном мозаику.
Храм Светог Саве - Фото: Screenshot/YouTube
Храм Светог СавеФото: Screenshot/YouTube

Владика Стефан je за Тањуг рекао да је за мање од четири године завршен комплетан мозаик, што је, како каже, јединствено у православљу и упоредио га са Аја Софијом, чији је мозаик рађен скоро шест вијекова.

- Руска академија наука на челу са њиховим главним умјетником Мухином завршили су за непуне четири године комплетан мозаик и то је нешто што је било главно искушење - рекао је владика Стефан.

Мозаик у Храму Светог Саве у Београду (фото: Тањуг)

Истиче да се у Храму тренутно завршава иконостас, на чијем ће врху бити ускоро постављена икона Свете Тројице, те да се од сутра почиње са уређењем пода, који није рађен због скела које су биле постављене током радова на мозаику.

- То је још у плану да се заврши и у овој години ћемо комплетирати све радове у Храму Светог Саве - истиче владика.

Мозаик је тежак више од 320 тона и садржи више од 50 милиона комадића, каже владика.

На њему је, каже владика, радило 300 умјетника мозаичара, а укључујући и оне који су га лијепили, довлачили укупно 600.

Мозаик у Храму Светог Саве у Београду (фото: Тањуг)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров 29. октобра ће обићи Храм. Владика Стефан каже да је он цијењен у српском народу и да ће бити радо дочекан гост.

Руси су изабрали најбољи тим мозаичара који је успио да посао уради квалитетно у сваком смислу, умјетничком и грађевинском, наводи владика.

- Кажу да је ово нешто слично као што је Аја Софија, али имамо некакве информације да је ово значајнији рад од мозаика рађеног у Аја Софији. Умјетник Мухин је са оригинала пресликао лик Богородице и у самом олтару имамо вјернији приказан лик Богородице него онај што је у Аја Софији - наводи владика Стефан.

Владика је изразио увјерење да ће посјетиоци имати шта да виде у Храму.