latinica  ћирилица
23/10/2020 |  20:02 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Пашалић: Наставак подршке пољопривредном сектору (ВИДЕО)

Министарство пољопривреде Републике Српске наставља са подршком произвођачима.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Један од сегмената биће и помоћ за обезбјеђивање опреме за складиштење пољопривредних производа или компоненти за сточну храну, најавио је у Источној Илиџи министар пољопривреде Борис Пашалић током посјете предузећу Пољопром.

Већ три деценије Пољопром производи сточну храну, а међу изазовима са којима се суочава ово предузеће са 20 запослених јесте и повећање складишних капацитета.

Миле Сикима, директор предузећа Пољопром, рекао је да им је потребан још који силос за 200 до 300 тона за складиштење житарица, које су тренутно у расутом стању и неопходно им је адекватно лагеровање.

Подршка Пољопрому најављена је из ресорног Министарства у којем истичу да је најбоље уложен новац у производњу подршка капиталним инвестицијама – набавку механизације и опреме, те изградњу објеката. Ове године у те сврхе уложено је скоро 13 милиона марака за око 1.500 произвођача.

Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, рекао је да ће подршка пољопривредном сектору бити настављена и сљедеће године, као и да се тиме подразумијева и инсталација нових силоса, односно опреме за складиштење пољопривредних производа или компоненти за сточну храну.

- Идуће године ту подршку планирамо на начин да ћемо фиксно рефундирати средства у висини од 30 одсто укупне инвестиције - каже министар.

Током посјете, разговарано је и о негативним ефектима које је на пословање оставила епидемија вируса корона.

Небојша Шешлија, шеф Клуба одборника СНСД-а у СО Источна Илиџа, подсјетио је на ситуацију да је дошло до пада производње конзумних јаја са 15.000 комада дневно на 6.000, као и да забрињава чињеница да општина није имала иницијативу да суфинансира или помогне у рјешавању тог проблема.

Шешлија је најавио да ће на наредној сједници затражити да општина јаче стане у заштиту домаћих произвођача и изађе са јасним програмима подршке овој производњи.