latinica  ћирилица
23/10/2020 |  18:32 ⇒ 19:12 | Аутор: Агенције

Гласало више од 50 милиона Американаца

Више од 50 милиона Американаца гласало је на предсједничким изборима, темпом који би могао резултирати највећим одазивом у више од стотину година, подаци су које је данас објавио У.С. Елекшн Пројект.

Изненађујућа цифра је знак великог интересовања за трку између републиканског предсједника Доналда Трампа и демократског изазивача Џозефа Бајдена, као и жеље Американаца да се смањи ризик изложености ковиду 19, од чијих је посљедица у САД преминуло више од 221.000 људи.

Бројне америчке савезне државе су прошириле рано гласање, лично и путем поште, уочи дана избора 3. новембра, јер се то сматра сигурнијим начином гласања у јеку пандемије.

Висока стопа раног гласања навела је Мајкла Мекдоналда, који води У.С. Елекшн Пројект, да предвиди рекордан одазив од око 150 милиона бирача, што представља 65 одсто бирача с правом гласа и највишу стопу од 1908. године.

У Тексасу је стопа излазности већ прешла 70 одсто укупног одазива 2016. године. Пандемија је преокренула традицију кампање и њене посљедице се увелико осјећају.

Американци би тако могли данима, па чак и седмицама, чекати да сазнају ко је побиједио, док изборне комисије преброје десетке милиона гласова послатих поштом.

Трамп ће у петак одржати скупове у кључној држави Флориди, за коју су изборне анкете најавиле тијесну трку. Већ је гласало више од четири милиона људи, што је приближно пола од укупног броја прије четири године.

Бајден ће одржати говор у матичној држави Делаверу о својим плановима за опоравак земље од пандемије.