latinica  ћирилица
23/10/2020 |  18:22 ⇒ 18:23 | Аутор: СРНА

Тедрос: Свијет дошао до кључног тренутка у пандемији

Свијет је дошао до кључног тренутка када се ради о пандемији ковид 19, изјавио генерални директор Свјетске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус.
Тедрос Аданом Гебрејесус - Фото: REUTERS
Тедрос Аданом ГебрејесусФото: REUTERS

Он је на конференцији за новинаре у Женеви рекао да се поједине земље крећу опасним путем и да су изложене ризику од колапса здравствених система.

- Дошли смо до кључног тренутка у пандемији ковид 19, нарочито у сјеверној хемисфери. Сљедећих неколико мјесеци ће бити веома тешко, а поједине земље су на опасном путу - упозорио је Тедрос.

Тедрос је позвао свјетске лидере да смјеста реагују како би спријечили додатне непотребне жртве, колапс кључних здравствених служби и затварање школа, уз напомену да се "не ради о вјежби".

Према ријечима генералног директора СЗО, превелики број земаља суочен је са експоненцијалним порастом броја заражених вирусом корона, што већ у октобру доводи до попуњавања или прелажења капацитета болница и одјељења за интензивну његу.

Тедрос је нагласио да земље треба да реагују како би брзо ограничиле ширење вируса и да ће побољшано тестирање, праћење контаката заражених и изоловање оних који су угрожени због вируса омогућити државама да избјегну обавезно спровођење ванредних мјера.