latinica  ћирилица
23/10/2020 |  15:56 | Аутор: СРНА

Бањалука: Бесплатни мамографски прегледи за жене старије од 50 година

У Бањалуци се, упркос сложеној епидемиолошкој ситуацији, сваког викенда током октобра обави око 60 бесплатних мамографских прегледа за жене старије од 50 године, које организује Дом здравља поводом Мјесеца борбе против рака дојке, рекао је специјалиста породичне медицине Младен Шукало.
Дом здравља Бањалука (Фото: banjaluka.net) -
Дом здравља Бањалука (Фото: banjaluka.net)

Шукало је истакао да је циљ кампање охрабрити жене да редовно иду на превентивне прегледе како би се евентуална болест открила на вријеме и самим тим повећао степен изљечења.

Он је навео да је мамографски преглед за жене старије од 50 година најзначајнија и незамјењива дијагностичка метода у откривању малигних болести раних стадијума, јер открива рак дојке у периоду од једне до три године прије него што жена може примијетити било какву промјену.

- Сваког викенда током октобра позивамо жене од 50 до 70 година, јер је препорука да се мамографија ради за ту животну доб - рекао је Шукало и додао да се прегледи обављају викендом у објекту Поликлинике.

Он је напоменуо да је ове године одлучено да се првенствено мамографски преглед уради женама које до сада нису радиле ту претрагу како би се указало на значај превентивног прегледа, односно на потребу редовних контрола.

Мамографски прегледи се одвијају уз стриктно поштовање епидемиолошких мјера Института за заштиту здравља које су потребне у складу са тренутном ситуацијом, а од епидемиолошке ситуације зависи да ли ће они бити и даљ у овом обиму.

Нагласивши да је због актуелне епидемиолошке ситуације примарна здравствена заштита изузетно оптерећена, Шукало је напоменуо да бањалучки Дом здравља спроводи све активности, односно услуге примарног нивоа здравствене заштите за грађане Бањалуке које покрива ова здравствена установа.

Он је апеловао на грађане, уколико имају потребе за здравственим услугама у смислу административних, да то обаве телефоном или путем електронске чекаонице како би се смањили контакти и умањили ризици за ширење инфекције ковид 19.