latinica  ћирилица
23/10/2020 |  09:02 ⇒ 12:19 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Српска преживјела све потресе и наставила да се развија

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је сваки сазив парламента Српске доносио тешке одлуке, али да је захвљаујући чврстим темељима на којој је направљена, конститутивним актима и законима које је доносила Скупштина, Српска преживјела све потресе и наставила да се развија и да напредује, као и њен парламент.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је поводом 29 година од формирања Скупштине српског народа у БиХ, на чијим темељима је настао данашњи републички парламент, рекао да је то би историјски корак у оснивању Републике Српске.

- Била је то историјска одлука. Храбра, мудра и визионарска ослука српских посланика тог октобра 1991. године иако изнуђена сталним магинализовањем и прегласавањем српског народа у тадашњој Социјалистичкој Републици БиХ. Оснивањем Скупштине постављени су темељи Српске кроз организовање законодавне, извршне, а касније и судске власти - рекао је Чубриловић за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, оснивањем парламента који је донио конститутивне акте Српске - Декларацију и Устав, Срби у БиХ обезбиједили су право на равноправност и уважавање ставова унутар тадашње СРБиХ које је неколико година касније, након, нажалост, крвавог ратног периода, верификовано Дејтонским мировним споразумом и признавањем Републике Српске као једног од два конститутивна ентитета која чине државну заједницу БиХ.

Уз Одлуку о оснивању Скупштине српског народа у БиХ, Чубриловић сматра да је веома значајна Одлука о остајању српског народа из БиХ у заједничкој држави Југославији, која је донесена на првој сједници Скупштине српског народа у БиХ 24. октобра 1991, а грађани су је потврдили на референдуму /плебисциту/ 9. и 10. новембра те године.

- Послије тога Скупштина је донијела темељне акте на којима и данас почива Српска - 9. јануара 1992. године је донијела Декларацију о проглашењу Републике Српског народа у БиХ, а тај датум прослављамо као Дан Републике - истакао је Чубриловић.

Он је навео да су још једну историјску сједницу посланици одржали 28. фебруара 1992. када су донијели Устав Српске Републике и Уставни закон, а затим су 12. маја те године донијели Одлуку о формирању Војске Републике Српске.

- На тој сједници Народна скупштина је изабрала и Предсједништво Републике. Први сазив посланика се суочавао са многим крупним и преломним одлукама, међу којима је и неколико мировних планова - Кутиљеров план 1992, Венс-Овенов план 1993, Овен-Столтенбергов план, план Контакт групе 1994. године и друге - подсјетио је Чубриловић.

Он је рекао да је у вријеме када је донесена одлука о формирању Скупштине српског народа у БиХ, као и највећи број грађана Српске мобилисан, те да је највећи дио рата сам провео у Војсци Републике Српске на првој линији фронта.

Говорећи о иницијативама да се на неки начин награди или валоризује улога посланика првог сазива, Чубриловић је рекао да је потребно на људски начин одужити се посланицима првог сазива.

- Како ће то бити, сада је тешко рећи. У сваком случају, зато је потребан консензус у друштву и међу политичким партијама - нагласио је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Говорећи о раду каснијих сазива, Чубриловић је рекао да се Народна скупштина развијала са Српском, од тешких и турбулентних времена у којима је настала до данас и нагласио да је у протеклих 29 година дала кључни допринос стварању, јачању и развоју Српске, успостављању мира и демократског поретка.

Према Чубриловићевим ријечима, високи представници су овдје често спроводили силу, кршили Устав и законе и отворено радили за једну од страна у БиХ.

- Одлука о одузимању мандата народним посланицима и забрањивање рада је апсолутно угрожавање људских права загарантованих свим међународним конвенцијама, али и Уставом БиХ. То није било добро ни за какве процесе, а камоли за демократске - оцијенио је он и додао да не вјерује да се то вријеме може поновити.

Чубриловић, који је на челу парламента више од шест година, сматра да је Скупштина у том периоду наставила да се развија у свим сегментима - ојачане су процедуре унутар самог парламента, унапријеђен рад Службе, уведене новине у електронском гласању што је олакшало рад Народне скупштине, појачана је међународна сарадња.

- Сваки сазив Народне скупштине имао је пред собом тешке тренутке и доносио тешке одлуке, а тако је било и ових шест година. Оно што нас чини задовољним је чињеница да смо по свим параметрима најефикаснији парламент у БиХ, па и окружењу - нагласио је Чубриловић.

Он је рекао да је нови Пословник о раду Народне скупштине донио промјене и да је рад учинио још ефикаснијим.

- Пословник је исти за све. Нико не може да се жали да је дискриминисан, а постоје услови за конструктивну расправу које, нажалост, често нема - рекао је Чубриловић и додао да је квалитетнијих и аргументованијих расправа било у неким ранијим сазивима.

Одговарајући на питање да ли је Народна скупштина адекватно одговорила на изазов пандемије вируса корона, Чубриловић је рекао да пандемија, нажалост, траје, али да се увијек може поставити питање да ли је могло другачије.

- Можда је и могло, али сматрам да смо повукли добре потезе. Српска је довољно урадила за здравље својих грађана, које је испред свега. Борили смо се и сматрам да смо успјели да прођемо са што мање посљедица и по привреду и по живот и здравље наших грађана - сматра он.

Говорећи о данашњој ситуацији у БиХ, Чубриловић је нагласио да она није добра, да се доста манипулише, као и да постоје групације које више потенцирају разлике, а не заједништво.

- То није добро ни за БиХ, ни за Српску унутар БиХ. Не може се Дејтон примјењивати тако што ће из једног дијела БиХ негирати постојање Републике Српске, што ће права једног народа контролисати други народ и тако даље. Тако не иде и не може се такво понашање назвати конструктивним радом унутар БиХ - рекао је Чубриловић.

Када је ријеч о односу Српске, односно Народне скупштине према Дејтону, Чубриловић је нагласио да он није био рјешење које је објеручке прихватио српски народ у то вријеме, али је истакао да је Српска понајвише за то да се примјењује изворни Дејтон и да се тумачи слово, а не његов дух.

Истакао је да основне принципе тог споразума треба да поштују све стране у БиХ ако желе напредак, те да они који га нападају и који желе, мимо уставних рјешења, да направе неки компромис, немају часне намјере према државној заједници која се зове БиХ.

Чубриловић је изразио наду да ће догодине велики јубилеј - 30 година Народне скупштине Републике Српске бити дочекан у бољим условима, прије свега када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији, и да ће моћи да се обиљежи свечано и онако како то заслужује институција која је ударила темељ Српске.

- У животу једне институције, једне заједнице 30 година није мало и то је заиста велики јубилеј Српске. Неке државе на овом простору су много краће трајале, а оставиле су трага у историји - нагласио је Чубриловић.