latinica  ћирилица
23/10/2020 |  08:19 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

Трамп најавио вакцину, Бајден криви Трампа за смрт 220.000 Американаца

Друга и посљедња предсједничка дебата Доналда Трампа и Џоа Бајдена у САД одржана је ноћас на универзитету Белмонт у Нешвилу.
Трамп и Бајден (фото: AP Photo / Jeff Chiu) -
Трамп и Бајден (фото: AP Photo / Jeff Chiu)

Трамп је за кризу са вирусом корона оптужио Кину најављујући да ће ускоро до Американаца стићи вакцине, док је Бајден рекао да је Трамп крив за смрт 220.000 Американаца и да зато не заслужује да буде на челу нације.

Они су се спорили и око одговора САД на климатске промјене, а исказали су велике несугласице око будућности нафтне индустрије.

Кандидатима је у Нешвилу у држави Тенеси постављено питање шта ће урадити у борби против климатских промјена.

- Волим екологију - рекао је Трамп, указујући на савезни програм за садњу стабала и смањења емисија угљен-диоксида. Међутим, он је напоменуо да не жели да нашкоди фирмама како би помагао екологији.

Бајден је навео да је његов план транзиција на више еколошку економију којом ће бити формирана додатна радна мјеста и подстакнута привреда.

Према његовим ријечима, глобално отопљавање је егзистенцијална пријетња по човјечанство и да има моралну обавезу да се бори против климатских промјена.

Посљедња предсједничка дебата одвијала се у седмици у којој су објављени компромитујући докази са лаптопа Бајденовог сина Хантера, а који оптужују бившег потпредседника за лажи и корупцију и примање милиона долара од послова које је његов син уговарао са бизнисменима из Украјине, Казахстана и Кине.

Демократе тврде да је то све дио руске пропаганде. Трамп је то истицао и током дебате, али је Бајден одбацивао те наводе.

- Оставили су ми хаос, након што сам преузео дужност - поручио је Трамп америчкој јавности истичући да је због његовог односа са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном избјегнут рат.

Бајден је упозорио Русију и Кину да ће "платити цијену" због мијешања у предизборни процес у САД. Трамп је рекао да је Бајден од Русије добио 3,5 милиона долара и да ће једном морати да објасни зашто је добио тај новац.