latinica  ћирилица
21/10/2020 |  19:39 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Нови студијски програм на Универзитету у Источном Сарајеву (ВИДЕО)

На Универзитету у Источном Сарајеву представљен је нови студијски програм на трећем циклусу студирања или докторским студијама - Биоинжењеринг и медицинска информатика.
ЕТФ Источно Сарајево - Фото: РТРС
ЕТФ Источно СарајевоФото: РТРС

Ријеч је о мултидисциплинарном студијском програму који организују Електротехнички, Медицински и Машински факултет.

Идеја потекла још 2014. године, а у академској 2020/21 добиће своју конкретизацију.

Биоинжењеринг и медицинска информатика омогућиће свим мастерима који заврше Медицински, Електротехнички или Машински факултет да се упишу на јединствен студијски програм који ће обухватити све ове области.

- Напретком саме технологије и медицине, информатика се не може искључити из медицине јер је неопходна за рану дијагностику обољења. Такође, не може се искључити ни машинство због нанонаука и нанотехнологија и развоја имплантата у многим гранама, почевши од стоматологије, ортопедије, кардиоваскуларних обољења... - изјавио је декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић.

Нови студијски програм биће велики изазов и за кандидате и за професоре.

- Студиј је конципиран на тај начин да на првој години, зависно од профила кандидата који уписују, доктори имају основне инжењерске предмете како би стекли основна знања из инжењерства. С друге стране, инжењери који уписују ове докторске студије на првој години ће имати један озбиљан програм упознавања са анатомијом и физиологијом човјека - објаснио је декан Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић.

Допринос развоју и реализацији овог студијског програма који тражи знања и одговоре на комплексна питања у вези медицине, стоматологије, фармације и то са аспекта инжењерства, даће и Машински факултет.

- Истакао бих неколико наставних дисциплина које ће се реализовати у оквиру овог студијског програма, а тичу се Машинског факултета. То су, дакле, прије свега биоматеријали, затим биомеханика и дио који се односи на употребу роботских система у медицини са аспекта кинематике, односно механике роботских система - рекао је декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Милија Краишник.

Овакви програми већ постоје широм Европе и свијета и добро функционишу. Запошљавање оних који заврше ове докторске студије је добро.

На Универзитету у Источном Сарајеву на овај студијски програм требало би да буде уписано 15 кандидата - по пет са сва три факултета.