latinica  ћирилица
21/10/2020 |  12:10 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Очекивања да ће нове мјере довести до прекида трансмисије вируса

У Теслићу је данас, у присуству министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића, отворен дводневни састанак епидемиолога Српске који организују Институт за јавно здравство и Канцеларија Свјетске здравствене организације /СЗО/ у БиХ.
Теслић - Састанак епидемиолога - Фото: РТРС
Теслић - Састанак епидемиологаФото: РТРС

Шеранић је рекао новинарима уочи почетка скупа у Бањи Врућици да ће, у присуству консултаната СЗО, на састанку бити разговарано о различитој пракси која се у свијету ради по питању надзора над заразним болестима, конкретно пракси за спречавање и сузбијање вируса корона, као и даљим корацима у Републици Српској.

Он је навео да ће од епидемиолога са терена директно чути о проблемима и препорукама, како би се са одговарајућим препорукама ишло према Републичком штабу за ванредне ситуације.

Представник Канцеларије СЗО у БиХ Борис Ребац каже да је ова организација препознала глобални и локални значај у контроли пандемије вируса корона и као поруку навео "да се не смије спустити гард".

Он очекује да ће јучерашње нове мјере у Републици Српској довести до прекида трансмисије вируса у популацији.

Епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске Јелена Ђаковић Девић рекла је да је у протекла 24 часа у Српској евидентирано 268 новообољелих од вируса корона.