latinica  ћирилица
20/10/2020 |  13:53 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Додик посјетио Калиновик: Општина стабилна и функционише из властитих извора

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се данас у Калиновику са начелницом ове општине Милевом Комленовић.
Милорад Додик у Калиновику - Фото: СРНА
Милорад Додик у КалиновикуФото: СРНА

Додик и Комленовићева су разговарали о актуелној ситуацији и пројектима који се реализују у овој локалној заједници, а тичу се економије и инфраструктуре.

Додик је рекао да је Комленовићева са сарадницима одлично водила ову локалну заједницу и вратила повјерење грађана у општину.

- Општина Калиновик је стабилна и функционише из властитих извора. Има пројеката из помоћи Владе Републике Српске и међународних организација. Завршено је опремање задставственог сектора и у наредним данима ћемо 30.000 КМ пребацити Дому здравља како би консолидовали одређене трошкове - рекао је Додик и додао да ће се наставити са пружањем подршке овој локалној заједници.

Он је напоменуо да је недавно почела да ради Хидроелектрана у Улогу, да треба да се изгради и хидроцентрала од 36 мегавата, те да резултате даје и програм из области пољопривреде на овом подручју.

Комленовићева је рекла да је са Додиком разговарала о проблемима путне инфраструктуре ове локалне заједнице и финансирању Дома здравља.

- Од српског члана Предсједништва БиХ добили смо обећање за једнократну новчану помоћ као подршку функционисању Дома здравља. Било је ријечи и о подршци за санирање регионалног пута Добропоље-Калиновик у дужини од пет километара, што је било припремљено да се ове године реализује - рекла је она.

Комленовићева је појаснила да је пројект санирања регионалног пута био спреман за расписивање тендера али да због епидемиолошке ситуације то до сада није учињено.

Она је напоменула да је било ријечи и о раније реализованим пројектима које је подржала Влада, односно институције Републике Српске.

- Да није било њихове подршке, сигурно не бисмо реализовали оволике пројекте. Само у прошлој години је дошло пројеката у вриједности од око милион КМ. Ријеч је о пројекту завршетка санације објекта Дома за старија лица - навела је Комленовићева.

Она је напоменула да Дом за старија лица у Калиновику запошљава 18 људи, те навела и пројекте набавке санитетских возила од Владе Србије, набавку санитетског возла компанији ИФТ.

Комленовићева је указала и да на замаху добија и пројект прозводње млијека кроз Пољопривредну задругу "Гвозно", којег субвенционише локална заједница.

Након састанка, српски члан Предсједништва БиХ је са општинским руководством прошетао Калиновиком, те положио вијенац испред споменика жртвама протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.