latinica  ћирилица
20/10/2020 |  13:38 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Пленковић: Уводимо краће радно вријеме

Хрватски премијер Андреј Пленковић представио је данас нове мјере за помоћ привреди ради ублажавања посљедица пандемије, које, између осталог, укључују краће радно вријеме и финансијску подршку за раднике.
Андреј Пленковић (Фото: vlada.gov.hr) -
Андреј Пленковић (Фото: vlada.gov.hr)

Пленковић је рекао на конференцији за новинаре да хрватска Влада жели да омогући да се прошири опсег послодаваца на које се мјере односе и да је циљ да привредни пад ове године буде мањи од предвиђеног.

Он каже да је предвиђено скраћење радног времена на 70 одсто, а до сада је оно износило 50 одсто.

- Осим тога, смањује се и потребна документација за провођење мјера, а мјесечна подршка раднику расте на 2.800 куна /око 380 евра/, у односу на досадашњих 2.000 куна /око 200 евра/ - рекао је Пленковић.

Он је додао да се уводи степеновање подршке привредницима у складу са падом промета, као и да се шири сектор дјелатности обухваћених мјерама, које се са сада односе и на повремени превоз.

- Мјере важе од 1. октобра до краја године - рекао је Пленковић и додао да укупан трошак мјера износи између 300 и 350 милиона куна /40 и 47 милиона евра/ и да у буџету има довољно средстава за то.

Министар рада Хрватске Јосип Аладровић рекао је да је став Владе да послодавци који отпуштају раднике не могу бити корисници ових мјера подршке.