latinica  ћирилица
20/10/2020 |  13:14 ⇒ 15:18 | Аутор: РТРС

Маске обавезне и на отвореном (ФОТО/ВИДЕО)

Републички штаб за ванредне ситуације, како би се зауставио тренд лоше епидемиолошке ситуације, увео је мјеру обавезе ношења заштитне маске на отвореном, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.
Заштитна опрема (фото:GradZvornik) -
Заштитна опрема (фото:GradZvornik)

Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је данас да је ношење заштитне маске на отвореном обавезно, осим за дјецу млађу од седам година, лица са посебним потребама која не могу сама да скину маску и за вријеме спортских активности.

Шеранић је рекао да ће приватна окупљања контролисати комунална полиција и полиција, те напоменуо да је примјетно да се препоручене мјере не поштују приликом таквих окупљања, организованим и у угоститељским објектима.

Ресорни министар је рекао да у Српској постоји проблем да особе заражене вирусом корона не пријављују све своје контакте, те да је тешко утврдити да ли је неко био контакт или не.

Шеранић је рекао да контакти ниског ризика не иду у изолацију, те позвао грађане на поштовање препоручених мјера.

Вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске Драгутин Шкребић рекао је да је казна на неношење маске 100 КМ.

Ова мјера је уведена с циљем заштите здравља грађана, као и економске ситуације у Републици Српској.

На сједници је истакнуто да се апелује на грађане да максимално поштују превентивне мјере и своје понашање ускладе са обавезујућим мјерама, а која се односе на ношења маски у затвореном простору и на отвореном простору, а у складу са упутством Инсититута за јавно здравство Републике Српске, затим дезинфекције простора и избјегавање свих јавних окупљања.

 

Повезане вијести:

На приватним прославама забрањује се окупљање за више од десет особа (ВИДЕО)

Забрањена музика уживо у угоститељским објектима (ВИДЕО)

Шеранић: Радити од куће гдје год је могуће (ФОТО/ВИДЕО)